Especials 24/04/2011

Milers de marroquins tornen a sortir al carrer per reclamar reformes polítiques i socials

Mohamed VI no se'n surt amb l'anunci d'una remodelació constitucional que controlarà una comissió designada per ell mateix. Els ciutadans reclamen un procés més participatiu. Les manifestacions han reunit entre 10.000 i 1.500 participants, segons la ciutat

Efe
2 min
La protesta de Casablanca / EFE

RabatMilers de marroquins han tornat a sortir al carrer de forma pacífica per demanar profundes reformes polítiques i socials i exigir l'alliberament dels presos, tot i que el rei Mohamed VI va anunciar una remodelació constitucional i va concedir la setmana passada mesures de gràcia a 190 reclusos.

"No als centres de detenció secrets" deia el text d'una de les pancartes que es podia llegir a la manifestació de Casablanca, a la qual hi han assistit unes 5.000 persones, una xifra que suposa una participació bastant menor que la del març, quan van acudir-hi uns 15.000 marroquins.

Aquesta setmana, en una sessió del Consell de Representants (primera cambra del Parlament marroquí), el partit islamista Justícia i Desenvolupament va demanar al ministeri de l'Interior que obri una investigació sobre un suposat centre secret de detencions il·legals a Temara, a prop de Rabat. El secretari general del Consell Nacional de Drets Humans, Mohamed Sebares, ha dit que "parlarà sobre aquest tema molt aviat".

A les protestes d'avui, s'hi han afegit Mohammad Meruani i Mustafa Moatasim, líders de dos partits polítics islamistes il·legalitzats, Al Uma (Nació) i Al Badil Al Hadari (Alternativa de Civilització). Els dos dirigents formen part del centenar de presos polítics que van sortir al carrer la setmana passada després de rebre l'indult del monarca.

"Hi ha gent innocent que segueix a les presons, on són els drets humans?" cridaven al barri popular de Yakub Al-Mansur de Rabat els manifestants, que seguien les consignes corejades pel Moviment 20 de Febrer, organitzador de les protestes.

El Moviment 20 de febrer, que va sorgir de la iniciativa d'uns quants joves a través de Facebook, ja va protagonitzar mobilitzacions massives a les ciutats marroquines els dies 20 de febrer i 20 de març per reclamar reformes polítiques, econòmiques i socials en el país.

"Manifesteu-vos per la dignitat, pels drets, per tots els drets, pel canvi. Manifesteu-vos contra la marginació, l'exclusió, contra els lladres" cridaven els participants en la protesta, amb una gran presència d'islamistes.

Dones i homes de totes les edats han tornat a penjar en desenes de ciutats del país rètols contra la corrupció, reclamant la fi de la política del monopoli econòmic, el deteriorament dels serveis públics, i reivindicant el dret a l'ocupació, la reducció del cost de la vida i l'augment del salari mínim.

En les protestes de Marràqueix i Tànger hi han participat unes 10.000 persones, i a Sefru i Tassa han estat 1.500 i 3.000 manifestants, respectivament.

Al nord, a Alhucemas han sortit al carrer prop de 2.000 persones i a Fes, unes 3.000, segons els organitzadors.

"Hem pres els carrers avui perquè encara no s'ha respost a les nostres reivindicacions. Reclamem una constitució popular i democràtica que representi la voluntat del poble i no una reforma que es fa a través d'una comissió consultiva designada per una sola persona", ha explicat un membre del Moviment 20 de febrer.

La Comissió Consultiva sobre la Reforma Constitucional (CCRC), designada personalment pel rei i encapçalada pel professor Abdelatif Menuni, està encarregada de redactar les esmenes constitucionals i haurà de lliurar els seus treballs el proper mes de juny.

stats