Regne Unit
Especials 10/05/2012

Milers de policies britànics surten al carrer en contra de les retallades

La manifestació policial ha coincidit amb una vaga de 24 hores en protesta per la reforma de les pensions

Agències
2 min
Desenes de milers de policies britànics es manifesten a Londres, aquest dijous.

LondresDesenes de milers de treballadors de la funció pública britànics participen en una vaga de 24 hores aquest dijous al Regne Unit per protestar contra la reforma de les jubilacions projectada pel govern, objecte d'una contestació recurrent des de fa 18 mesos.

Els sindicats, que generalment no proporcionen xifres de participació, esperaven mobilitzar fins a 400.000 persones, sense arribar, no obstant, a l'amplitud de la vaga del novembre, que va aplegar prop de dos milions de descontents, segons les seves estimacions.

Funcionaris, professors, policies, guàrdies de presó, treballadors del sector de la salut i del ministeri de Defensa s'han unit al moviment, així com els treballadors d''Immigration', que han fet témer cues als aeroports. Personal suplementari ha estat desplegat en previsió als punts fronterers per fer front als pics d'arribades del dia. El moviment també ha afectat els col·legis i els museus.

Els policies, contra unes retallades "criminals"

Els piquets han aparegut als centres per a desocupats, tribunals i altres edificis oficials. Més de 30.000 oficials de policia s'han manifestat a Londres en contra d'aquesta reforma, però també de les retallades pressupostàries a la policia, duent gorres negres amb la inscripció: "Les retallades són criminals".

El govern ha minimitzat, no obstant, la grandària de la contestació, assegurant que "la majoria dels empleats del sector públic eren a la feina" i que "la majoria dels serveis públics estaven oberts amb normalitat", gràcies als plans de substitució que s'han desenvolupat. Segons l'executiu, només 100.000 funcionaris han participat a la vaga, una xifra que no té en compte una part dels treballadors públics que no tenen el mateix estatus.

El principi de la reforma, que preveu principalment augmentar l'edat de jubilació als 67 anys, o fins i tot 68, davant dels 60 actuals, i augmentar les cotitzacions, va ser reafirmat dimecres pel govern, que assegura que el sistema actual no és viable. "És molt decebedor que un grapat de sindicats s'obstinin a fer vagues inútils que no serviran de res a ningú", ha deplorat en un comunicat. "Les negociacions per les jubilacions no es reobriran i la vaga no permetrà aconseguir res més".

Sense acord entre govern i sindicats

Després de mesos de negociacions, la majoria dels sindicats de la funció pública continuen oposant-se a la reforma. El govern "ataca les pensions per reduir el dèficit, la responsable del qual és una elit cobdiciosa a la City", ha denunciat Gail Cartman, responsable del sindicat Unite.

I els "plans d'austeritat de George Osborne", el ministre de Finances, "comencen a repugnar tothom". Aquesta vaga és el tercer moviment de magnitud contra la reforma de les pensions des del juny del 2011 al Regne Unit.

stats