MÓN
Especials 22/03/2011

Gaddafi contraataca reprenent els atacs sobre la ciutat de Misurata

Almenys 40 persones han mort en els bombardejos a la tercera ciutat del país, un cop Bengasi ha quedat protegida per la zona d'exclusió aèria

Agències
2 min
Un rebel libi resa abans dels combats amb les tropes de Gaddafi, al desert, a l'est de Líbia

BarcelonaAlmenys 40 persones han mort en les últimes hores a Misurata, la tercera ciutat més important de Líbia, pels atacs de les tropes de Gaddafi. Entre els morts hi ha quatre nens que fugien aquest matí dels combats acompanyats per adults amb cotxe. El líder libi centra avui els bombardejos a aquesta ciutat de l'oest del país, després que Bengasi hagi quedat protegida per la zona d'exclusió aèria.

Segons Sadon al-Mehmerati, un dels portaveus dels rebels a la zona, l'exèrcit controlat pel dictador ha atacat la ciutat amb bombardejos intensos de tancs i de peces d'artilleria. Fonts militars dels EUA també informen que un avió de combat nord-americà s'ha estavellat en sòl libi, però a causa d'una fallada tècnica i no pas a causa del foc enemic. En declaracions a la BBC, Kenneth Fidler, portaveu de les forces dels EUA, ha explicat que s'ha rescatat un membre de la tripulació i que s'ha posat en marxa una operació per rescatar l'altre.

Durant la nit, ha estat la coalició internacional la que ha pres les regnes de l'operació militar que ha tornat a bombardejar la capital del país, Trípoli, a poc més de 200 km de Misurata. Segons els periodistes presents a la capital, les bateries antiaèries de Gaddafi han deixat rastres al cel libi i, a més, s'ha sentit una gran explosió. Els atacs dels aliats s'haurien concentrat a prop de la residència del dictador, que ja va ser atacada diumenge a la nit per forces del Regne Unit i els Estats Units. Els atacs de la coalició haurien impactat també sobre una base naval de les forces del coronel i haurien destruït els radars de dues bases aèries a l'est de Bengasi. A terra, la batalla de les forces de Gaddafi per recuperar les zones conquerides pels rebels continua. Mentrestant, els portaveus oficials del govern libi continuen agafant-se a l'excusa de les morts civils per desacreditar els atacs de la coalició internacional.

Mentre duren els combats, Líbia va camí de patir una crisi humanitària, d'acord amb els càlculs de l'Alt Comissionat de les NU per als Refugiats (ACNUR). L'organització internacional xifra ja en milers els libis desplaçats pel conflicte armat, després d'haver fugit de casa seva. “Els desplaçats s'han refugiat a cases, escoles i sales comunes”, ha explicat el portaveu d'ACNUR, Adrian Edwards. El portaveu també ha explicat que “oferir assistència humanitària en aquestes condicions és molt difícil” i que s'han detectat casos d'escassetat d'alguns productes bàsics i de medicaments a l'est del país.

stats