ONZE DE SETEMBRE
Especials 10/09/2012

Montilla: "L'Estatut ha de ser el nostre full de ruta nacional"

En un comunicat amb motiu de la Diada, l'expresident aposta de nou per reformar la Constitució en una direcció federal "quan hi hagi condicions per fer-ho", i avisa que el projecte sobiranista pot ser contraproduent per a l'autogovern

M.colomer
2 min

BarcelonaL'Estatut, l'únic full de ruta nacional viable per a Catalunya. Així es pot resumir el comunicat que l'expresident de la Generalitat i ara senador, José Montilla, ha emès aquest dilluns amb motiu de la diada nacional de l'Onze de Setembre. Per l'expresident i dirigent socialista, davant els que utilitzen la situació econòmica com a coartada recentralitzadora, cal defensar que "Espanya ha d'evolucionar –i estic convençut que serà així si no defallim en el nostre propòsit– en una perspectiva federal". I això com es fa? "Reformant la Constitució, quan hi hagi condicions per fer-ho, però sobretot canviant les actituds".

En el comunicat de la Diada, Montilla alerta que "la garantia de la continuïtat institucional de Catalunya i la força de les nostres institucions d'autogovern resideix, en primer lloc, en la voluntat nacional dels ciutadans", si bé també hi afegeix "les normes que garanteixen aquest autogovern", en referència a l'Estatut d'Autonomia, que el Tribunal Constitucional va retallar el 2010. "Aquesta garantia continua sent l'Estatut d'Autonomia, que, malgrat les tensions viscudes, ha de ser el nostre full de ruta nacional perquè així ho van decidir els catalans que el van votar en referèndum", alerta l'expresident.

"Responsabilitat nacional" del Govern

Així, subratlla que "l'horitzó" nacional dels socialistes catalans passa pel "desenvolupament de les competències previstes a l'Estatut i el sistema de finançament que s'hi dibuixa". En aquest sentit, apel·la a la "responsabilitat nacional del Govern" perquè se centri en el desenvolupament de l'Estatut, i en una clara referència a projectes de tall més sobiranista com el pacte fiscal basat en el concert econòmic, afegeix: "Si oblidem aquest horitzó per altres vies no garantides, però suposadament més ambicioses i estimulants, podem escriure irresponsablement el camí de la seva reculada".

José Montilla comença el comunicat fent una crida a la "unitat nacional", fent aflorar punts d'acord en lloc d'"enervar discrepàncies" que "haurien de trobar altres moments per expressar-se". També, insta el Govern a posar la sortida de la crisi per davant de cap altre objectiu polític: "Aquesta és la primera de les prioritats i cap altra pot passar-hi al davant. Crec que totes les energies del Govern de la nostra nació han d'estar adreçades cap a aquest objectiu". El president no fa ni una sola referència en tot el text a la manifestació de l'Assemblea Nacional.

stats