CONFLICTE A SÍRIA
Especials 18/07/2012

Un atemptat a Damasc decapita la cúpula de la repressió del règim d'Al-Assad

Una gran explosió a la seu de la Seguretat Nacional siriana quan se celebrava una reunió de ministres hauria acabat amb la vida del responsable de Defensa i amb el cap dels serveis d'intel·ligència, Assef Shawkat, cunyat del president Baixar al-Assad

Efe
2 min
El ministre de Defensa sirià, Daud Rayiha / AFP

DamascEl ministre sirià de Defensa, el general Daud Abdul·lah Rayiha, i el cap dels serveis d'intel·ligència i cunyat del president Al-Assad, Assef Shawkat, han mort aquest dimecres en una explosió contra la seu de la Seguretat Nacional a Damasc. A l'edifici s'hi celebrava una reunió de responsables ministerials i la policia, segons ha informat la televisió oficial. També ha mort el general Hasan Turkmani, assessor del president i exministre de defensa. Entre els ferits hi ha el ministre de l'Interior, Mohamed Ibrahim al Shaar, que es troba estable a l'hospital. Es tracta de les víctimes de més alt nivell en el règim de Baixar al-Assad des de l'inici de la revolta, fa 16 mesos.

L'atemptat ha sigut reivindicat per l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), que ha afirmat haver-lo comés en coordinació amb els agents de seguretat i un cuiner de la seu de la Seguretat Nacional. Segons la informació de l'ELS, tenien planejat atemptar contra un responsable polític, però, vista la importància de la reunió, haurien decidit detonar una ambulància a l'edifici.

Des de fa quatre dies Damasc és escenari de durs enfrontaments entre forces fidels al règim i l'Exèrcit Lliure Sirià, l'oposició armada al president Baixar al-Assad. Els rebels s'han fet forts al sud de la capital i ja amenacen el nucli històric de la ciutat, en una guerra de guerrilles que pren cada vegada un to més violent.

El règim sirià ja ha designat un nou ministre de defensa, l'actual cap de l'estat major, el general Fahd Yasem al Freich, que no ha trigat gaire a definir com a màrtirs les víctimes i prometre venjança. “Aquesta acció covarda i criminal no ens allunyarà de la lluita contra els grups criminals terroristes”, ha dit.

Reaccions internacionals

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, s'ha sumat a Moscou al pla defensat per Rússia, organitzar una transició a Síria amb la participació de les dues parts del conflicte. Rússia, el principal aliat de Síria, ha condemnat l'atemptat i ha mostrat confiança que els seus autors seran castigats.

Leon Panetta, secretari de defensa dels EUA, ha afirmat que “ara és més essencial que mai que els EUA i la comunitat internacional treballin juntament amb l'ONU per pressionar a Baixar al-Assad perquè dimiteixi i permeti una transició pacífica”.

El Consell de Seguretat de l'ONU ha acordat posposar per a dijous la votació sobre el projecte de resolució occidental que amenaça amb la imposició de sancions al règim sirià.

L'Iran, per la seva part, ha condemnat l'atemptat de Damasc i ha exigit que s'aturi “la intervenció estrangera a Síria”.

stats