Especials 13/09/2012

Els presidents de Múrcia, Extremadura i Andalusia, units per les crítiques a Artur Mas

Dos presidents autonòmics populars i un de socialista, veus destacades contra els missatges del president català

Acn
2 min
Ramón Luis Valcárcel, al centre, acompanyat a la seva dreta per Juan Bernal i Manuel Campos, conseller de presidència.

BarcelonaEls presidents de Múrcia, Extremadura i Andalusia, dos populars i un socialista, han respost a Artur Mas arran dels missatges que el president de la Generalitat ha llançat en la setmana de la Diada i la gran manifestació independentista. Amb tons i matisos diferents, tots tres han replicat a Mas, per les seves paraules d'ahir a Barcelona o per les d'avui a Madrid.

Múrcia: Valcárcel l'acusa de "xantatge"

El murcià Ramon Luis Valcárcel ha acusat Mas de fer xantatge amb la proposta de pacte fiscal. En una entrevista a Onda Cero, s'ha referit al sistema de finançament autonòmic i ha assegurat que la seva és "una regió que aporta, no que percep". Seguidament, ha afirmat que "quan això s'utilitza com a argument per a la independència, em dóna la sensació que estem més en el xantatge que en cap altra cosa".

Valcárcel també ha assegurat que "com a espanyol tinc tot el dret a l'hora d'opinar sobre les coses que tenen a veure amb Espanya, i Catalunya és Espanya". El president murcià ha remarcat que "Catalunya és Espanya encara que hi hagi un nombre, sembla que important, de gent que vol independitzar-se".

D'altra banda, Ramón Luis Valcárcel ha advertit a Artur Mas que "haurà d'explicar que ara es tracta de passar fred, perquè fora d'Europa fa molt de fred", en referència a una hipotètica Catalunya independent. En aquest sentit, ha recordat el missatge de les institucions comunitàries, que, segons ell, és que "el que se'n va d'un estat membre, automàticament se'n va de la Unió Europea".

Extremadura: Monago creu que Mas està en campanya

Des d'Extremadura, José Antonio Monago ha apostat per no caure "en el joc" de Mas, per tenir "perspectiva" i també per tenir "sentit de l'humor". Des del seu punt de vista, el president de la Generalitat està pensant en les eleccions. "El senyor Mas està en la seva campanya personal", ha sentenciat el president extremeny.

Monago ha assegurat que "a Extremadura s'estima molt Catalunya i a Catalunya s'estima molt Extremadura". En aquest sentit, ha assenyalat: "No crec que hi hagi fatiga i cansament, al contrari, del que sí que hi ha fatiga és d'alguns polítics que són una pena per la fatiga que produeixen".

Andalusia: Griñán diu que el finançament no es decideix ni a Barcelona ni a Madrid

Per últim, des d'Andalusia, el seu president, José Antonio Griñán, ha afirmat que ara toca "conciliar els interessos i saber que el model autonòmic no s'estableix a Madrid ni a Catalunya, sinó a tot Espanya". Seguint aquest fil, ha afegit que "la perifèria, com diuen a Madrid, és tan important com el centre" i que "Andalusia té molt a dir a l'hora d'establir aquest model de confiança, aquest model de convivència que és l'estat de les autonomies".

stats