Especials 10/12/2011

Neix el portal de la família

La web promou la implicació en el procés escolar i educatiu

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Portal Família i Escola

BarcelonaEl departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya inaugura una nova web adreçada específicament a les famílies: el portal Família i Escola, Junts x l'EducacióFamília i Escola, Junts x l'Educació.

L'espai facilita un seguit de recursos, informacions i orientacions per ajudar les famílies en la tasca educativa dels seus fills i filles. El portal parteix de la idea que la família és la primera instància educadora i que, com a tal, ha de poder formalitzar el compromís amb l'educació escolar i facilitar unes condicions favorables per a l'aprenentatge dels seus fills i filles.

"El nen, el noi ha de saber que a casa seva estan pendents de la seva evolució acadèmica", va destacar la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en l'acte de presentació de la web. "La relació entre la família i l'escola ha de ser de coresponsabilitat però mai de delegació", afirmava Rigau.

La pàgina web s'emmarca en el Pla de Govern 2011-2014 de la Generalitat de Catalunya, que té com a segon eix l'ensenyament. Per crear el portal s'han seguit diversos exemples internacionals, com ara les pàgines del govern francès i el govern italià, que tenen un espai dedicat exclusivament a les famílies i a l'ensenyament dels seus fills i filles.

El Govern pretén promoure el compromís de les famílies amb el projecte educatiu dels centres i impulsar programes de formació adreçats als pares, per facilitar l'intercanvi d'experiències i aportar estratègies útils en el procés educatiu dels nens i nenes.

L'escolaritat al detall

Per aconseguir més coresponsabilitat entre família i escola, la web té dos apartats clarament diferenciats: "Escolaritat" i "Educar i créixer en família".

El primer inclou tota la informació necessària des del punt de vista de les diferents etapes educatives. L'apartat està dividit en funció de l'edat dels estudiants i detalla les diferents etapes escolars, el seu currículum, la tasca dels professionals del centre i els diferents tràmits que hi ha pel que fa a les beques, els ajuts i les matriculacions disponibles.

Aquest apartat inclou un mapa per buscar-hi centres escolars i ajudar les famílies a localitzar els més pròxims al seu lloc de residència. Més enllà de la informació més tècnica, l'espai proposa orientacions, eines i recursos per facilitar l'acompanyament i el seguiment de les criatures en l'escolarització i l'èxit educatiu.

Educar en família

El segon apartat, "Educar i créixer en família", vol donar suport a les famílies perquè puguin obtenir més eines per a l'educació dels seus nens i nenes. Aquest espai està elaborat amb altres departaments de la Generalitat, entre els quals destaquen els de Benestar Social i Família i el de Salut.

L'espai promou un reconeixement de la família com una estructura bàsica de la societat, dels lligams afectius vitals i de la solidaritat intrageneracional i intergeneracional.

Amb un seguit de consells, enquestes d'autoavaluació i material complementari presentat en un format atractiu, aquest segon apartat informarà i orientarà les famílies sobre hàbits i actituds saludables, sobre l'alimentació, la higiene, el edescans i l'activitat física. També es fa esment sobre la necessitat de fer créixer les criatures en societat, amb compromís cívic i solidaritat. El portal ofereix jocs i idees per promoure el temps de família com a eina bàsica de desenvolupament de processos educatius.

stats