MÓN
Especials 06/05/2012

Netanyahu convocarà aquest diumenge eleccions anticipades pel 4 de setembre

Les enquestes coincideixen que el Likud de Netanyahu passaria dels 27 diputats de 2009 a 31, mentre que els laboristes també pujarien de 13 a 17 o 18 després de la sortida d'Ehud Barak i amb Shely Yajimocich com a nova líder

Efe
2 min

JerusalemEl primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, convocarà eleccions legislatives anticipades per al pròxim 4 de setembre durant una convenció a Tel Aviv aquesta nit del seu partit, el conservador Likud, informen avui mitjans locals. L'anunci ja havia estat avançat des de fa dies per la premsa local, i Govern i oposició parlamentària van acordar aquesta setmana iniciar aviat el procés de dissolució de la Cambra, probablement a partir d'aquest dilluns. Netanyahu convocarà els comicis després de concloure la setmana de dol que marca la tradició jueva per la mort diumenge a la nit del seu pare, Ben Sió, de 102 anys, i pel que l'habitual consell de ministres dels diumenges al matí ha estat endarrerit a dilluns.

A la convenció, el Likud decidirà també el sistema de configuració de la seva llista per a les eleccions, que estaven inicialment previstes per a la segona meitat de 2013. S'espera que la introducció de canvis de cara a les primàries, que la formació celebrarà el 10 de juny, alterarà l'equilibri entre candidats nacionals o regionals de manera que els actuals diputats tinguin més fàcil mantenir els seus llocs. El Likud arribaria a les eleccions en un bon moment: totes les enquestes el donen com a clar vencedor i auguren un augment de la seva representació paral·lelament a un descens en picat del Kadima, que va guanyar les últimes eleccions però no va formar Govern.

Ascens dels laboristes

Dues recents enquestes publicades en diaris locals, una al "Maariv" i una altra a "Israel Hayom", coincideixen que el Likud passaria dels 27 diputats de les eleccions de 2009 a 31. Els laboristes pujarien de 13 a 17 o 18 després de la sortida del ministre de Defensa Ehud Barak (que va crear un partit, Atzmaut, que no obtindria representació) i amb Shely Yajimocich com a nova líder. La ultradreta d'Israel Beitenu perdria entre un i tres dels seus 15 escons, mentre que el Kadima, abans liderat per Tzipi Livni i des del març per Shaul Mofaz, s'enfonsaria: de 28 a 13 o fins i tot 11. El popular expresentador televisiu Yair Lapid entraria amb força al Parlament amb el tot just recent crear partit personalista, "Iesh Atid" (Hi ha futur), que obtindria 11 o 12 escons.

stats