MÓN
Especials 22/03/2011

No caldrà evacuar més gent al voltant de Fukushima

Tot i haver detectat elements radioactius a l'aigua del mar que envolta la central, les autoritats i l'empresa propietària de la planta fan una crida a la calma

Redacció
2 min
Equips de rescat a l'àrea devastada pel tsunami / REUTERS

BarcelonaLes autoritats del Japó han fet una crida a la calma i han dit avui que no cal estendre l'àrea evacuada de 20 quilòmetres a l'entorn del complex nuclear de Fukushima, malgrat que l'operadora de la planta, Tepco, va informar ahir que s'havien trobat elements radioactius en l'aigua del mar que envolta la central. Tot i aquests alts nivells de radiació, l'empresa assegura que no existeix cap risc per a la salut humana. Per si de cas, però, s'ha posat en marxa una investigació sobre els productes marins destinats al consum humà. Entre tant, a l'interior de la central, els tècnics continuen amb els intents per refredar els reactors, després que ahir apareguessin diverses fumeres que els van obligar a evacuar temporalment la zona. L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha informat a primera hora d'avui que s'ha pogut veure fum blanc sortint del reactor número 2 del complex, cosa que podria interpretar-se com vapor provinent de la piscina de refrigeració.

Més de 9.000 morts

A més de multiplicar els esforços per evitar una nova crisi nuclear i de vetllar per les més de 320.000 persones que van haver d'abandonar la seva llar després del terratrèmol, les autoritats nipones centren els esforços en la recerca de supervivents i en la poc gratificant tasca de fer recompte de les víctimes de la tragèdia. L'últim còmput de la policia del país eleva els morts causats pel desastre natural per sobre de les 9.000 persones, mentre que més de 12.600 continuen desaparegudes.

Talls elèctrics generals

Els afortunats que no han hagut de marxar de casa es veuran afectats avui pels talls de llum que ha anunciat Tepco. Segons l'empresa, la manca de subministrament elèctric podria afectar uns deu milions de persones. Els talls poden durar fins a tres hores i s'aplicaran en quatre zones diferents del país, durant moments diferents del dia. En els darrers tres dies no s'han aplicat aquests talls perquè, després del cap de setmana, dilluns va celebrar-se la festivitat de l'equinocci de primavera. L'operadora elèctrica torna a demanar a empreses i ciutadans que estalviïn energia i redueixin el consum ja que la capacitat de producció està per sota de la demanda prevista.

Noves injeccions de capital

Per restablir el funcionament de l'economia nipona, la tercera del món, el banc central del país continua injectant multimilionàries xifres de liquiditat que reactivin el mercat. Avui, la injecció ha estat de més de 17.000 milions d'euros, però en les sis jornades laborals que hi ha hagut des del terratrèmol, el volum total dels fons facilitats per l'entitat puja per sobre dels 346.000 milions. Amb aquests diners es vol evitar el pànic dels mercats i facilitar l'accés a diners a baix interès per tirar endavant la reconstrucció de les zones afectades, que segons els càlculs del Banc Mundial, podria requerir més de 235.000 milions de dòlars, un 4% del PIB del país. Al parquet de Tòquio, que la setmana passada va enfonsar-se diversos dies seguits, les injeccions són rebudes amb bons ulls i avui, l'índex Nikkei ha pujat un 4,36%.

stats