Síria
Especials 13/02/2012

L'ONU demana una actuació urgent per aturar els crims contra la humanitat a Síria

L'alta comissionada pels Drets Humans denuncia a l'Assemblea General les atrocitats de Baixar al-Assad i anima la comunitat internacional a donar suport a la Lliga Àrab

Efe
1 min
La comissionada pels Drets Humans de l'ONU, Navy Pillay / AFP

Nova YorkL'alta comissionada pels Drets Humans de l'ONU, Navy Pillay, ha demanat avui a l'Assemblea General que la comunitat internacional actuï "urgentment" per protegir la població civil siriana dels atacs del règim de Baixar al-Assad. "Tots els estats membres de l'ONU haurien de deixar clar al govern sirià que la violència ha d'acabar ja", ha dit Pillay, que ha recordat que els crims continuen mentre els 193 països de l'organisme es troben reunits analitzant la situació. La delegada ha afegit que les autoritats sirianes continuen amb la seva campanya de "disparar a matar" contra els manifestants i que s'han d'emprendre accions.

A més, ha denunciat "l'ús sistemàtic i extens de les tortures" als centres d'interrogació i detenció de les forces de seguretat, les quals ha acusat, també, d'episodis de "violència sexual" i de dirigir la repressió contra menors. 400 nens han mort des de l'inici de les protestes.

Pillay ha animat els estats membres de les Nacions Unides a donar suport a la Lliga Àrab, que "sí que ha respost amb determinació per frenar la violència".

Les xifres presentades per Pillay, que ha insistit que no les han pogut actualitzar, estimen que el 2011 la repressió a Síria es va cobrar més de 5.400 víctimes, "entre manifestants i militars que es van negar a matar a civils". A més, encara avui, hi ha 18.000 persones detingudes pel règim.

Síria s'ha oposat a la celebració de l'Assemblea General –reclamada per diversos països àrabs per tractar la situació al país– i particularment a la presència de Pillay. Segons ha denunciat el representant sirià a l'ONU, Baixar Jafari, suposa "una clara violació" del funcionament de l'organisme.

stats