REVOLTES AL MÓN
Especials 29/03/2011

Obama defensa la intervenció a Líbia "sense repetir els errors de l'Iraq"

El president nord-americà deixa clars els límits de la intervenció per als EUA i assegura que no repetiran el paper que han fet a l'Iraq. Defensa el seu model de lideratge, consistent a arrossegar aliats en lloc de voler fer la guerra sols

Redacció
3 min
Obama, en el discurs d'aquesta matinada. GETTY

BarcelonaDerrocar Muammar al-Gaddafi no ha de ser l'objectiu directe de la intervenció militar a Líbia. Almenys, no ha de ser així segons el punt de vista dels EUA. És el missatge que ha intentat transmetre Barack Obama aquest dimarts a la matinada -hora catalana- en una compareixença especialment esperada per clarificar i justificar el paper de Nord-Amèrica en la crisi líbia.

Obama ha assegurat que "l'operació" o la "missió" (en cap moment ha fet servir el terme "guerra") està obtenint resultats i ha defensat la decisió de passar a l'acció recordant que l'únic que es fa és complir un mandat de l'ONU i protegir la població civil de Líbia. "Diuen que Amèrica no pot ser la policia del món, que aquí tenim moltes necessitats. És cert, però no pot ser l'excusa per no actuar mai allà on es legítim. A Líbia hi havia violència a una escala horrorosa. Hi havia un mandat internacional, una aliança i una demanda d'ajut del mateix poble libi, i teníem la capacitat d'aturar les tropes de Gaddafi sense desplegar tropes d'infanteria americanes", ha argumentat. I ha afegit: "No fer-ho hauria estat una traïció al que som. Alguns països prefereixen ignorar el que passa en d'altres països, però Amèrica es un país diferent".

I, des del punt de vista estratègic, ha recordat la fragilitat de la situació d'Egipte i de Tunísia, a tocar de Líbia, i del perill d'inestabilitat a tota la regió que es provocaria si es permet que la resta de règims interpretin que se'n poden sortir amb violència, "massacrant el seu propi poble".

Tanmateix, els EUA no poden tornar a cometre l'error de l'Iraq. "N'hi ha que diuen que hem eixamplar la nostra tasca per treure Gaddafi del poder. Segur que a Líbia i al món els aniria millor sense Gaddafi, però ampliar la missió militar per provocar el canvi de règim per la força seria un error. La coalició es dividiria, amenaçaríem molts civils libis, la nostra quota de responsabilitat augmentaria i els nosaltres sacrificis també", ha advertit. "Per dir-ho de manera suau, vam anar per aquest camí a l'Iraq,", ha dit Obama, "el canvi de règim va trigar vuit anys, milers de vides nord-americanes i iraquianes, i gairebé un bilió de dòlars. Això no ens ho podem permetre a Líbia".

La clau, pel president nord-americà, és donar suport al poble libi, garantir la seguretat als civils, negar armes al règim de Gaddafi, facilitar que es posi fi al règim. "La gent que fa costat a Gaddafi ha de saber que la història no està del seu costat, el poble ha de triar el seu destí", ha advertit Obama. El president nord-americà no ha aclarit com s'acabarà l'atac a Líbia, però ha assegurat que els EUA i els seus aliats buscaran la manera d'expulsar Gaddafi del poder per altres mitjans.

Per al "comandant en cap" de l'exèrcit, els EUA són "la nació més potent de la Terra" i per això sovint reben "una trucada per demanar ajut". Sense renunciar a les intervencions militars unilaterals quan els seus interessos nacionals estan directament amenaçats, Obama ha defensat que en altres casos els EUA no actuïn sols. "No hem de tenir pot d'actuar, però no hem de fer-ho sols, sinó mobilitzar els altres. El lideratge real no és anar-hi sol i pagar la factura sols, sinó moure aliances i que es reparteixi la càrrega, i aquest és el lideratge que hem exercit a Líbia", ha conclòs. El discurs d'Obama s'ha fet unes hores abans de la reunió avui a Londres dels aliats per discutir el futur del règim i precedeix el traspàs formal, previst per demà, del comandament militar de la guerra a l'OTAN.

Consultat per The New York Times,

stats