Especials 16/10/2012

Quins són els punts clau d'Obama per fer front al segon debat presidencial?

El president dels Estats Units promet una actuació més enèrgica i agressiva. Amb un nou format de cara a cara en què els ciutadans poden preguntar, l'aspirant demòcrata espera sortir-ne beneficiat

Anna Solé
2 min
Obama i Romney es van enfrontar dijous en el primer debat cara a cara.

BarcelonaEl president dels Estats Units i candidat demòcrata a la reelecció, Barack Obama, i el seu rival republicà, Mitt Romney, que estan gairebé empatats en intenció de vot segons una enquesta de Gallup, aquest dimarts s'enfronten en el segon debat. Entre els votants registrats, Obama té el suport del 48%, mentre que Romney el 46%. Entre els votants probables el republicà és qui va per davant, amb el 49%, mentre que Obama només compta amb un 47%. Aquest segon debat es farà a la Universitat de Hofstra, a Hempstead, Nova York, a les 3 de la matinada (hora catalana).

Una actitud més agressiva

Barack Obama ha dit que la seva preparació per al segon debat "va molt bé" i ha promès una actuació més "enèrgica" i "agressiva" que en el primer debat. L'actual president dels Estats Units ha vist com les enquestes que l'afavorien han caigut des de l'anterior debat, fa deu dies, i que l'actitud passiva i apàtica que va mostrar-hi tampoc l'han afavorit gens.

Un nou format de debat

De fet, d'aquest debat en pot resultar favorit Obama si juga bé les seves cartes gràcies al nou format que tindrà. Lluny de ser un debat entre els dos candidats presidit per un moderador, serà més similar a una assemblea, en què el públic –format per votants indecisos, seleccionats per l'organització Gallup– podrà preguntar directament als candidats, i, per tant, els ciutadans també tindran protagonisme. El president, que sempre s'ha mostrat proper a la gent i molt empàtic, veu en aquest nou format la possibilitat de capgirar les enquestes. Per contra, el candidat republicà, Mitt Romney, pateix més a l'hora d'improvisar i sovint s'ha mostrat més fred i distant que no pas Obama.

Generar llocs de feina

Per primera vegada des que Obama és al poder, la taxa d'atur ha baixat per sota del 8%. Segons aquestes dades, Obama ha declarat que això és només una mostra de suport a les seves polítiques econòmiques. Mentre que Obama demana més temps per continuar el projecte que va engegar ara fa 4 anys –amb les dades de l'atur a favor–, Romney afirma que vol reprovar la gestió –sobretot econòmica– de l'actual president, derogar la reforma sanitària promulgada per Obama i elaborar un pla que no encara no té definit per crear 12 milions de llocs de feina.

La incertesa de les preguntes als candidats

La temàtica d'aquest debat serà molt àmplia. Les preguntes aniran des de la política domèstica fins a la política exterior, i tot el que tingui cabuda entremig. Els candidats disposaran de dos minuts per respondre les preguntes i podran tenir-ne un tercer, d'acord amb el moderador, per facilitar el debat.

stats