Líbia
Especials 27/04/2011

Obama autoritza les empreses nord-americanes a comprar petroli als rebels de Bengasi

Qatar actua com a intermediari en les vendes. Washington lliura ajuda material "no letal" als insurgents per valor de 25 millions de dòlars

Agències
1 min
Rebels libis a Jeb wa, prop de la frontera entre Líbia i Tunísia. AFP

WashingtonEl president Obama ha autoritzat comprar petroli als rebels de Líbia, que controlen les principals zones productores, situades a l'est del país. Les transaccions es faran a través de Qatar, l'únic país àrab que participa militarment en els atacs de la coalició internacional. El departament del Tresor nord-americà ha autoritzat aquesta matinada les empreses a fer transaccions amb Qatar Petroleum o el grup Vitol, informa l'agència Efe.

Alhora, Washington ha alleujat les sancions sobre la Companyia Nacional de Petroli de Líbia, que van ser imposades al febrer en el marc de les mesures per congelar 34.000 milions de dòlars en béns i fons pertanyents a Muammar al-Gaddafi i el seu entorn. Amb al nova formulació, queden fora de les sancions les empreses petrolieres que treballen en la zona rebel.

Els rebels libis han venut a través de Qatar un milió de barrils de petroli aquest mes d'abril, assegura AFP, amb els quals haurien obtingut uns ingressos d'uns 129 milions de dòlars. Líbia és el principal exportador de cru del Magrib.

Ajuda "no letal"

D'altra banda, l'administració Obama ha anunciat avui l'enviament d'ajuda material per valor de 25.000 miliols de dòlars per als rebels, que ha estat qualificada de "no letal". L'ajut no inclou diners en efectiu, armes ni municions: es tracta de vehicles de combat, camions cisterna, ambulàncies, equipament mèdics, armilles antibales, prismàtics i ràdios, entre d'altres. Obama ha reiterat que no enviarà soldats d'infanteria a Líbia.

stats