Especials 15/09/2011

Oriol Broggi: "Sòcrates és més popular i viu que Plató o Aristòtil"

2 min
Oriol  Broggi "Sòcrates és  més popular  i viu que Plató  o Aristòtil"

Apropar-se als clàssics no sempre requereix una especial erudició. En el món del teatre, Oriol Broggi es considera un dels personatges menys estudiosos i il·lustrats. "Sempre que enganxo un text ho faig pensant en els escenaris", confessa el director amb modèstia. Sembla que a la família Broggi tenen un literat de bandera que, sens dubte, li dóna mil voltes: Marc Antoni Broggi, el pare de l'Oriol. "És metge i un gran entès, amb una bona biblioteca a casa, on, per cert, té la Bernat Metge –explica–. Fa un temps em va passar La defensa de Sòcrates i em va proposar que la traslladés al teatre".

Broggi encara no ha tingut ocasió de dur a terme la proposta, però li va faltar temps per seure a llegir la famosa apologia de Sòcrates davant dels tribunals d'Atenes, poc abans que l'obliguessin a prendre la cicuta. El seu pare va voler donar-li un altre llibre, el dels diàlegs entre Sòcrates i el seu deixeble Fedó a la garjola. "M'agrada la retòrica precisa amb què sembla que s'expressava Sòcrates, i la tranquil·litat amb què presenta els seus arguments quan es vol defensar –etziba Broggi–. És per això que Sòcrates sempre desperta interès. Potser quan pensem en Plató o en Aristòtil se'ns fa menys agradable. Però Sòcrates és viu i alegre. És un orador més popular que no pas científic, i això arriba amb facilitat".

Sòcrates és un humanista avant la lettre, el primer que es va qüestionar el funcionament del model democràtic. "Planteja unes preguntes que ara tenen més sentit que mai; per això sembla inconcebible que la societat del seu temps fos prou idiota per jutjar-lo i condemnar-lo a suïcidar-se". La idea de portar La defensa de Sòcrates als escenaris segueix ballant al cap d'Oriol Broggi. "No serà aquest any ni el que ve, però és d'aquelles coses que tinc al calaix", explica. Encara no té gaire clar com serà el muntatge. Tanmateix, ja s'imagina dos personatges dialogant a l'escenari, molt en la línia dels diàlegs platònics. I segurament l'audiència en quedarà encantada.

stats