Especials 27/02/2012

La gala dels Oscars 2012 en 7 anècdotes i curiositats

'The artist' bat tots els rècords en convertir-se en la cinta francesa més guardonada i la primera que aconsegueix l'Oscar a millor pel·lícula sense ser en anglès. A més, el protagonista de 'Borat' va llançar les suposades cendres de Kim Jong-il per damunt d'un periodista, una monja es va passejar per la catifa vermella i es va lliurar una estatueta a l'actor més gran que mai n'ha aconseguit cap

Ara
3 min

BarcelonaMalgrat que alguns cinèfils i crítics cinematogràfics han titllat la gala d'enguany com una de les més avorrides de les últimes edicions, els Oscars 2012 van deixar, com sempre, algunes anècdotes i curiositats. En repassem unes quantes:

Els rècords de 'The artist'

La cinta francesa va ser la gran triomfadora de la nit en endur-se els Oscars de les categories principals (millor pel·lícula, millor director, millor actor protagonista, millor banda sonora i millor vestuari). Però aquest no va ser l'únic premi de la nit: el film de Hazanavicius ha batut tots els rècords en ser la cinta francesa més guardonada, la primera que aconsegueix l'Oscar a millor pel·lícula sense ser en anglès i la primera que atorga els Oscars a millor director (Michel Hazanavicius) i millor actor protagonista (Jean Dujardin) a dos francesos.

Des dels inicis dels Oscars, el 1927, només vuit cintes de parla no anglesa han optat al guardó de millor pel·lícula, però cap l'havia aconseguit fins ahir.

'The artist' es penja un altre rècord difícil d'igualar, en haver conquistat, a més de l'Oscar al millor film, el César, el Bafta, el Globus d'Or i l'Independent Spirit.

Meryl Streep, cansada d'ella mateixa

L'actriu nord-americana va aconseguir ahir el tercer Oscar de la seva carrera professional, el segon com a millor actriu protagonista, per la interpretació de Margaret Tacher a 'La dama de hierro'. Ho feia trenta anys després d'aconseguir-ne un per 'La decisió de la Sophie', i amb un total de disset nominacions al llarg de la seva carrera. En pujar a l'escenari, Streep va dir mig en broma i emocionada: "Puc sentir la meitat dels nord-americans dient: 'Oh no, una altra vegada ella?".

Woody Allen, el guanyador desaparegut

Allen s'ha endut l'estatueta a millor guió original per 'Midnight in Paris', una producció amb el segell català de Mediapro. No obstant això, i com ja és habitual en ell, no s'ha presentat per recollir-la.

Sacha Baron Cohen i les 'cendres' de Kim Jong-il

Ho havia anunciat i ho va fer, tot i les peticions de l'Acadèmia de Hollywood perquè s'ho estalviés: l'actor Sacha Baron Cohen, protagonista de 'Borat', es va presentar a la cerimònia dels Oscars vestit de general Aladeen, el protagonista de la seva nova pel·lícula, 'El dictador'. Duia una urna funerària, amb unes suposades cendres, i va afirmar eren les del seu col·lega Kim Jong-il, el dictador de Corea del Nord, mort fa pocs mesos. Es va deixar entrevistar per un dels periodistes que eren a la catifa vermella, que li va seguir el joc. El que no es devia esperar és que l'actor –que fa un dels papers del repartiment de la nominada 'Hugo'– tirés les 'cendres' per damunt del periodista.

Una monja a la catifa vermella

Dolores Hart, que va aparcar la carrera d'actriu per convertir-se en monja catòlica, es va passejar ahir per la famosa catifa vermella vestida amb l'hàbit. Ho va fer com a protagonista del curtmetratge documental 'God is the bigger Elvis', en què es repassa la seva trajectòria cinematogràfica fins a convertir-se en monja benedictina als 23 anys. Finalment, la cinta no va ser guardonada en la categoria de millordocumental a què optava.

La 'resurrecció' de Billy Cristal

El polifacètic Billy Crystal ha presentat la gala dels Oscars en nou ocasions, sis de les quals, en la dècada dels noranta. Hi va tornar el 2000 i el 2004, però des de llavors havia cedit el pas a altres presentadors. Aquest any hi ha tornat i s'ha coronat la novena gala, una xifra només superada per Bob Hope, que entre els anys 50 i 80 va presentar la cerimònia en un total de 18 edicions.

Christopher Plummer, l'actor més gran a aconseguir un Oscar

Als 82 anys, l'actor canadenc desbanca Jessica Tandy com a guardonat de més edat. Plummer s'ha endut l'Oscar a millor actor de repartiment per 'Beginners'.

Tandy va aconseguir l'estatueta el 1990, quan tenia 81 anys, com a actriu protagonista de 'Driving Miss Daisy'. Enguany, el suec Max von Sydow, també de 82 anys, disputava el rècord a Plummer per la seva interpretació a "Tan fuerte, tan cerca".

stats