EL DÈFICIT FISCAL
Especials 14/03/2012

Els barons del PP a les Balears i València no volen molestar Madrid amb el dèficit fiscal

La renda inferior se suma a un finançament mal resolt a València, mentre que les Illes registren el greuge fiscal relatiu més gran de tot l'Estat

E. B. Abelló / S. Almenar
1 min
El president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, en un acte tradicional a Castelló.

Palma / València"El País Valencià és l'únic territori que és pobre i paga. Som particulars fins i tot per això". Aquesta afirmació del portaveu de Compromís, Enric Morera, resumeix la situació de dèficit fiscal que viu el país des que es va aprovar el primer sistema de finançament a finals del anys setanta. La realitat actual és que, tenint una renda per càpita inferior a la mitjana, aporta a l'Estat més del que rep. Això es tradueix en un greuge fiscal situat en el 6,4% en relació al PIB segons la balança fiscal de 2005, l'última facilitada pel govern espanyol.

La situació té un caire similar a les Illes Balears, on el dèficit fiscal arriba a un 14,2% del PIB –el percentatge més alt de tots els territoris de l'Estat– que suposen 3.190 milions d'euros. Aquesta situació econòmica fa que els debats al Parlament balear tinguin el finançament autonòmic com un dels assumptes estrella. José Ignacio Aguiló, vicepresident econòmic del govern Balear, no està content amb el model anterior, pactat el 2009 pels socialistes, perquè fa que l'executiu espanyol "tingui la paella pel mànec".

Malgrat aquestes dues situacions, els presidents del País Valencià –Alberto Fabra (PP)– i de les Illes Balears –Alberto Fabra (també del PP)– no molesten gaire. No alcen la veu, però Bauzá –o almenys alguns membres del seu executiu– és una mica més dur.

Podeu llegir la informació completa a l'ARA Premium

stats