Especials 12/09/2012

Navarro reclama a Rajoy que impulsi un marc federal a Espanya

El primer secretari del PSC assegura que va ser un "encert" que el partit no participés a la manifestació perquè així manté la seva "coherència". Reclama al president Mas que triï entre la independència o el pacte fiscal

Sara González
2 min
El primer secretari del PSC, Pere Navarro, aquest dimecres / PERE TORDERA

BarcelonaDesprés d'haver demanat al comitè federal del PSOE que els socialistes apostin definitivament per una via federalista, el líder del PSC, Pere Navarro, ha reclamat al president espanyol, Mariano Rajoy, que impulsi un nou marc federal per perquè Catalunya solucioni els seus problemes d'encaix amb Espanya. "Rajoy no pot seguir mantenint-se al marge de la qüestió catalana i amagant el cap sota l'ala", ha dit Navarro, qui després del clam independentista de la manifestació de la Diada ha afegit que el president espanyol no només ha de donar resposta al pacte fiscal, sinó també buscar fórmules per rebaixar un nivell de tensió mai abans viscut a Catalunya.

Segons el líder socialista, també el Govern ha de donar una resposta clara a les reivindicacions de la manifestació. Navarro ha instat el president de la Generalitat, Artur Mas, a fugir de l'ambigüitat. "El Govern s'ha de posicionar i ha de dir si vol el pacte fiscal i la negociació amb Espanya o bé la independència", ha etzibat Navarro. De fet, el primer secretari del PSC ha titllat de "decepcionant" la valoració de la manifestació que ha fet Mas aquest dimecres al matí i ha afirmat que no ha estat pròpia "d'un president d'un país, sinó d'un president d'un partit". Navarro ha recordat Mas que el 27 de setembre tindrà l'oportunitat de fugior d'aquesta indefinició a l'hora de votar al Parlament una moció per la independència que ha presentat ERC.

Un "encert" no participar a la manifestació

Malgrat reconèixer que es tracta d'una de les manifestacions més multitudinàries de la història de Catalunya, Navarro ha considerat un "encert" que el PSC no participés a la manifestació, perquè es tracta d'un gest que manté "la coherència dins del partit", que sempre ha apostat per la via federalista i que a hores d'ara veuria amb bons ulls recuperar l'Estatut per refer la relació amb Espanya. Tot i això, ha obviat que dirigents com Antoni Castells, Ernest Maragall, Marina Geli, Àngel Ros, Montserrat Tura o Laia Bonet sí van assistir-hi.

I és que segons el primer secretari del PSC, els socialistes "s'equivocarien" si obviessin "els catalans que ahir conscientment no van participar a la manifestació" però que poden sentir-se preocupats pel nivell d'autogovern i els greuges que pateix Catalunya en el seu finançament. Segons Navarro, a la protesta es va poder percebre "un crit valent de rebuig contra les polítiques de regressió social" i va subratllar que el "patriotisme social" és el motiu que aplega més catalans a l'hora de sortir al carrer a protestar. En aquest sentit, va dir que el seu partit "pren nota" del clam que ahir es va expressar al carrer i treballarà per "resoldre els problemes que han motivat la manifestació".

stats