Publicitat
Publicitat

REACCIONS A EUSKADI

Iñigo Urkullu: "El següent pas és la dissolució i el desarmament"

El president del PNB considera que ara s'obre "un període per a l'esperança" i creu que el seu partit ha de seguir treballant "per la pau"

El president del PNB, Íñigo Urkullu, ha assegurat avui, en referència al cessament de la violència per part d'ETA, que "el següent pas ha de ser la dissolució i el desarmament" de l'organització basca. Urkullu ha considerat que "s'obre un període per a l'esperança" i creu que el seu partit ha de seguir "treballant per la pau" i pel desenvolupament del poble basc.

"Ens és igual competir amb l'esquerra abertzale a les urnes", ha valorat el president dels nacionalistes bascos sobre la concurrència de Bildu i Amaiur a les eleccions. "Sempre he dit que existeix un bé suprem per a Euskadi, que és poder viure en pau", ha conclòs Urkullu.


Alternatiba , formació integrada en Bildu , considera que, després del comunicat en què ETA anuncia el cessament definitiu de la seva activitat armada , " ha arribat l'hora de la política , sense excuses ni dilacions " . Aquest partit , resultant d'una escissió en Ezker Batua , manté que la declaració d'ETA significa situar el " conegut " com conflicte basc a " l'avantsala de la seva resolució en paràmetres democràtics " .

Per això , insta els governs espanyol i francès " a fer tots els passos necessaris " per obrir una negociació " en els termes establerts" per la resolució de la Conferència Internacional sobre el final del terrorisme celebrada dilluns passat a Sant Sebastià . També apel·la als agents polítics i socials a " actuar amb responsabilitat i altura de mires per a ser capaços de teixir les xarxes de col·laboració necessàries que permetin construir una nova realitat per a Euskal Herria " .

El coordinador general d'Aralar , Patxi Zabaleta ha qualificat de " positiu " i " clar" l'anunci d'ETA de " cessament definitiu de la seva activitat armada " , ha assegurat que , "sens cap dubte , és un dia molt satisfactori per a tots " . " És un dia molt satisfactori per a tots els ciutadans de Navarra , de tota Euskal Herria , i també dels estats espanyol i francès" , ha dit en declaracions a Efe .

Després de subratllar que el comunicat d'ETA confirma a Aralar " en la voluntat i en el desig de pau " que tenien , Zabaleta ha reiterat la seva crida als governs d'Espanya i França "perquè d'alguna manera s'involucrin en la solució de les conseqüències que encara queden " .

" Però la lluita armada ja ha cessat per sempre i estem en un nou estadi i en una nova situació , esperançadora , en la qual hem de ser necessàriament optimistes i compromesos amb la pau " , ha sostingut el líder abertzale . Segons ha assenyalat , aquesta " és la voluntat d'Aralar i és també el nostre desig , sense oblidar-nos de les víctimes , dels presos i de tots els que han patit en la situació anterior " .

Més continguts de

PUBLICITAT

El + vist

El + comentat

PUBLICITAT
PUBLICITAT