Especials 26/10/2011

Pelegrinatge massiu al cau on van capturar Gaddafi

La canonada de Sirte on van detenir el dictador es converteix en lloc de visita per a centenars de libis. El lloc està ple de pintades i s'ha convertit en un símbol

David Meseguer
1 min
Un grup de libis visita la claveguera on van capturar Gaddafi a Sirte / DAVID MESEGUER

SirteMalgrat la destrucció total de Sirte, la ciutat bressol i tomba de Gaddafi ha esdevingut punt de pelegrinatge per a centenars de libis. Fornits de telèfons mòbils i càmeres fotogràfiques, un flux constant de ciutadans visita diàriament la canonada on es va amagar i va ser capturat el mandatari libi. La cavitat, ubicada sota una carretera de circumval·lació, va ser l'últim amagatall de Gaddafi després que el seu comboi fos atacat per avions de l'OTAN i interceptat posteriorment pels rebels.

El dictador, que tractava de fugir cap a Uadi Waraf, població a les portes del desert, va viure en aquell petit i estret túnel els seus últims instants de vida abans que els rebels l'assassinessin. "És un lloc molt important i simbòlic per al poble libi. Aquí, Gaddafi va ser atrapat com una rata", explica Yasim, un jove de Misurata que s'ha desplaçat a propòsit per contemplar i immortalitzar el lloc de la detenció del dictador. La paret d'entrada a la canonada està plena de pintades, ja pràcticament il·legibles, així com d'esqueles de rebels que van caure durant l'intens combat que van mantenir amb els soldats libis que protegien el dictador.

stats