eurocopa
Especials 07/06/2012

El Polònia-Grècia inaugura l'Eurocopa 2012

El partit que enfrontarà les seleccions polonesa i grega aquest divendres a les 18.00 h donarà el tret de sortida del Campionat Europeu de Futbol de la UEFA. Setze seleccions competiran per aixecar el preuat trofeu el dia 1 de juliol

Jordi Mestre
2 min
Karagounis, veterà capità grec

BarcelonaEl proper divendres 8 de juny, a les 18.00 h, la pilota es posarà a rodar a l'estadi Nacional de Varsòvia. El partit entre les seleccions de Polònia i Grècia inaugurarà la catorzena edició de l'Eurocopa: els països d'Ucraïna i Polònia han sigut els escollits per organitzar el campionat d'aquest any.

Organització

Després de molts mesos d'incertesa, l'abril del 2007 la UEFA va fer pública la seva decisió: la candidatura conjunta d'Ucraïna i Polònia superava en la votació final a les d'Itàlia i Croàcia-Hongria i era escollida per organitzar l'Eurocopa del 2012. El camí fins a l'esdeveniment, no obstant, va ser complicat: la manca d'infraestructura, els retards en la construcció dels estadis i un greu escàndol de corrupció que va esquitxar tot l'estament arbitral polonès van posar en seriós dubte la celebració del torneig. Finalment, però, tot estarà a punt el dia de la inauguració.

Format

Setze seleccions provinents de tot el continent europeu s'han classificat per a la fase final de l'Eurocopa. Els participants es dividiran en quatre grups de quatre equips cadascun: només dues seleccions de cada grup podran classificar-se per a les eliminatòries. Després, els candidats hauran de superar els partits de quarts i semis en el seu camí cap a la final de l'1 de juliol.

Seus

Vuit són els estadis que acolliran els trenta-un partits de la fase final Eurocopa, quatre per cada país organitzador. L'estrena se celebrarà a l'Estadi Nacional de Varsòvia, joia arquitectònica del campionat; per part polonesa, les ciutats de Poznan, Gdánsk i Wroclaw també aportaran els seus respectius estadis. A Ucraïna, Donetsk, Jarkóv i Lviv contribuiran amb les seves instal·lacions; la final del campionat es jugarà a l'històric Estadi Olímpic de Kíev.

Participants

A més de Polònia i Ucraïna, amfitrions de la competició, catorze seleccions jugaran per la glòria europea: d'entre elles, Espanya, amb una gran presència blaugrana, és la gran favorita. L'Alemanya del madridista Özil i l'Holanda de Van Persie també presenten candidatura; a més, equips com la França que entrena l'exblaugrana Blanc o la Itàlia de Prandelli intentaran fer callar aquells que les descarten d'entrada. Altres seleccions, com la Portugal de Cristiano Ronaldo i la Suècia d'Ibrahimovic, lluitaran fins al final per fer-se un lloc entre els més grans... i qui sap, potser donar la sorpresa i escriure els seus noms al llibre de la història.

stats