eurocopa
Especials 16/06/2012

Polònia i la República Txeca repeteixen un duel amb història

Les seleccions polonesa i txeca reediten un enfrontament que es va produir per primer cop l'any 1933

Jordi Mestre
2 min
Petr Cech i Tomas Rosicky, les grans figures de la República Txeca

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } Els combinats nacionals de la República Txeca i de Polònia es veuran les cares aquest dissabte a l'Estadi Municipal de Wroclaw (20:45h, Telecinco). Els dos equips es jugaran la possibilitat d'estar a la següent ronda del campionat en un partit que es disputarà en horari unificat amb el Grècia-Rússia.

Antecedents

Txecs i polonesos només s'han trobat tres vegades en competicions oficials, i sempre en Copes del Món, però sempre en circumstàncies especials: el duel més antic es remonta a l'any 1933, quan l'antiga Txecoslovàquia es va imposar en sòl polonès per 1-2 en la fase de classificació per la Copa Mundial de la FIFA de 1934. Els txecoslovacs no només van assolir la fase final del torneig, sinó que van ser capaços de superar Romania, Suïssa i l'Alemanya nazi per plantar-se a la finalíssima contra l'amfitriona, l'Itàlia de Mussolini. Els duels més recents es van produir a la fase de classificació pel Mundial 2010, amb una victòria per cap.

República Txeca

La victòria (2-1) dels txecs contra Grècia en la segona jornada va retornar la moral a una selecció molt tocada després de la dolorosa derrota contra els russos en el primer partit (4-1). Els txecs saben que tenen la classificació per la ronda d'eliminatòries a la seva mà: fins i tot podrien acabar primers si Rússia i Grècia empaten en el seu partit. Tot i no disposar d'un equip tan potent com el que els va dur al tercer lloc a l'Eurocopa de 2004, els txecs segueixen comptant amb el talent de Rosicky (Arsenal) per donar la sorpresa i provar de repetir l'èxit de fa vuit anys. Cech (Chelsea), assenyalat per un error clamorós davant Grècia, voldrà redimir-se i tornar a demostrar per què molts el consideren el porter de l'any a Europa després de la seva brillant Champions League.

Polònia

Els polonesos han sumat dos empats a un gol en els dos partits que han disputat i volen aconseguir finalment una victòria per assegurar-se la classificació per la següent ronda. L'entrenador polonès, Franciszek Smuda, recupera el porter Szczesny (Arsenal) després de la seva sanció, però les bones actuacions de Tyton (PSV) davant Grècia i Rússia podrien fer que el tècnic es decantés per la seva continuïtat sota els tres pals. Igual que en els dos primers partits, les possibilitats ofensives del combinat polonès dependran del rendiment de la seva banda dreta, formada per Piszczek, Blaszczykowski i Lewandowski (Borussia Dortmund).

Alineacions probables

TXE: Cech; Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky; Plasil, Rosicky, Kolar, Jiracek, Pilar; i Baros.

POL: Tyton/Szczesny; Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch; Murawski, Polanski; Blaszczykowski, Obraniak, Rybus; i Lewandowski.

stats