Especials 17/12/2011

Preparats per a tothom: esports d'hivern adaptats

Cada cop més estacions ofereixen professors especialitzats en esquí i 'snowboard' per a discapacitats, remuntadors acomodats i tot el material necessari per a la pràctica d'esports paralímpics

Carla Prat
2 min
Una monitora acompanya un nen amb discapacitats / Marc Gasch

BarcelonaA Catalunya es pot gaudir dels esports d’hivern en moltes estacions d’esquí. Per ara, tres d’aquestes estacions estan reconegudes per l’Agència Catalana de Turisme com a impulsores de l’esport i el turisme per a persones amb discapacitats. Altres estacions catalanes treballen per fer-se accessibles als discapacitats.

La Molina és la que ha invertit més en aquest àmbit, però Baqueira Beret i Boí Taüll Resort també tenen facilitats. Ofereixen professors especialitzats, remuntadors acomodats i el material necessari, com ara esquís, cadires i material didàctic.

L’esport és una activitat que proporciona molts beneficis, és una manera d’educar, d’ensenyar a ajudar els altres, a treballar en equip. Tothom ha de tenir dret a aquesta educació, que per sobre de tot és un joc i una diversió. És per aquest motiu que les estacions catalanes ja han començat a fer tot el possible perquè nens i adults puguin esquiar i fer snowboard malgrat tenir alguna discapacitat.

La Molina, al capdavant

La Molina és pionera en aquest àmbit gràcies a la col·laboració de la Fundació Johan Cruyff i l’entitat Play and Train. La Fundació ha estat l’encarregada d’adequar les infraestructures, adaptant la pista d’El Bosquet a la normativa vigent d’accessibilitat, que la converteix en l’única de tot l’Estat amb places d’aparcament destinades a persones amb discapacitat. Ha construït un remuntador adaptat, amb prou amplada de la cinta i la barana que faciliten als esquiadors més equilibri i seguretat. Es tracta d’un remuntador únic a tot Europa. I ha creat una caseta a peu de pistes on guardar tot el material que a més és un centre d’atenció a les persones amb discapacitat.

Play and Train promou les activitats organitzant cursos i camps al llarg de l’any. Els d’hivern se centren en l’esquí i l’snowboard, principalment a La Molina, on també es fan cursos de formació per a tècnics. Hi ha tres programes d’esquí i un de snowboard en desenvolupament. En aquests programes s’hi fa esport de manera continuada i en grup, de manera que milloren la seva autonomia i gaudeixen de l’esport. Són activitats dirigides per professors titulats i especialitzats. D’altra banda, Play and Train també compta amb camps multiesportius on l’esquí i l’snowboard són el fil conductor d’un conjunt d’activitats fisicoesportives i de temps lliure en què es fomenta la dinàmica de grup i la millora d’habilitats socials dels nens i joves amb discapacitat.

Des del mes de març del 2008 es porta a terme el Dia Paralímpic a l’Escola a la Cerdanya. Aquest dia els responsables de La Molina promouen els ideals del moviment paralímpic i donen a conèixer l’esport dirigit a persones amb discapacitat.

La Molina és precursora en l’organització de competicions per a persones amb discapacitats. La temporada 2005-2006, juntament amb la Federació Catalana d’Esports de Persones amb Discapacitat Física (FCEDF), va acollir tres proves del circuit europeu. Des de llavors La Molina ha organitzat molts esdeveniments i enguany serà seu de la Copa del Món IPC, del 30 de gener al 3 de febrer, i al mes de març acollirà una marató d’esquí adaptat i els Campionats de Catalunya ACELL (Federació Catalana d’Esports per a Disminuïts Psíquics).

stats