SOCIETAT
Especials 14/05/2012

Puig afirma que "tothom ha après la lliçó" de les últimes manifestacions i espera que el 15-M acabi bé

El conseller diu que la unitat de mediació dels Mossos ha funcionat i no creu que els 'indignats' vulguin mantenir l'acampada més enllà de la matinada de dimecres

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha opinat aquest dilluns que durant l'últim any "tots plegats" han après una "lliçó positiva" sobre com manifestar-se de forma pacífica i no creant aldarulls, en referència als 'indignats' que aquest dimarts preveuen acabar les acampades a les places catalanes amb una "jornada d'accions". Segons Puig, tant els manifestants com la policia saben millor com comportar-se per evitar o minimitzar els problemes i espera que aquest dimarts les accions siguin pacífiques, com ho van ser les manifestacions de dissabte. A més, no preveu la possibilitat que les acampades segueixin més enllà d'aquest dimarts, tal com han autoritzat els alcaldes.

Puig no ha volgut valorar a fons aquest primer aniversari dels 'indignats' fins que no acabin tots els actes, però sí que ha admès que dissabte la manifestació va ser pacífica i que de moment tot "ha anat bé". Per això, espera que aquest dimarts acabi igual i que l'actuació policial no sigui necessària, ja que s'ha demostrat, segons el conseller, que el dret de reunió i de manifestació, "en aquests temps complicats" per la crisi econòmica, són possibles en un país "de llarga tradició democràtica" com Catalunya si no hi ha petits grups violents. "La violència atempta contra el dret a la manifestació", ha assegurat, i ha afegit que "quan les coses van malament, hi perd tothom".

En aquest sentit, ha admès que els 'indignats' s'han comportat pacíficament en aquesta ocasió i també ha reconegut el paper de la nova unitat de mediació dels Mossos, que ha trobat més interlocutors que l'any passat, tot i el caràcter assembleari del moviment 15-M. Per això ha celebrat que el president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveras, hagi accedit a fer d'intermediari, en contraposició a l'actitud molt crítica que l'any passat va tenir amb els Mossos.

Per tot això, espera que els acampats compleixin el compromís de retirar-se aquest dimarts, com a molt tard la matinada de dimecres, tenint en compte que els alcaldes catalans els han permès fer-ho així, i no com en altres llocs de l'Estat on no se'ls ha permès acampar cap nit. "No considero la possibilitat que segueixin a partir del dia 15", ha dit.

Igualment, s'ha mostrat esperançat que la jornada d'accions d'aquest dimarts no comporti actituds violentes. "La policia no vol fer detencions perquè sí", si no hi ha cap acte vandàlic.

stats