Especials 17/07/2012

Putin dóna suport al pla de l'ONU, però es nega a intervenir a Síria

Annan ha avisat durant la seva visita a Moscou que Síria es troba en “un punt d'inflexió”. Per tercer dia consecutiu rebels i exèrcit s'han enfrontat al centre de Damasc

Ara
2 min
L'enviat de l'ONU a Síria, Kofi Annan, i el president rus, Vladimír Putin, s'han reunit a Moscou. AFP

BarcelonaEl president rus, Vladímir Putin, i el mediador internacional per Síria, Kofi Annan, s'han reunit aquest dimarts a Moscou per valorar les perspectives de solució del conflicte sirià i el futur de la missió dels observadors de l'ONU. Putin ha afirmat que el seu país farà tot el que pugui per donar suport als esforços del mediador internacional. “Des del principi, des dels primers passos com a enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab, hem donat suport als seus esforços per restablir la pau civil a Síria”, ha dit Putin a Annan.

El mediador internacional ha destacat que Síria es troba “en un punt d'inflexió”. El país viu aquest dimarts el tercer dia d'enfrontaments a la capital entre les forces del règim i l'oposició armada, que, segons ha fet públic, estaria avançant cap al centre de la ciutat.

Annan ha demanat en diverses ocasions que la comunitat internacional apliqui sancions al règim de Baixar al-Assad, mesura a la qual Rússia s'oposa. Al que sí que dóna suport Moscou és a renovar el mandat de la missió d'observadors de l'ONU, que caduca aquest divendres. La missió d'observadors no s'ha mostrat gaire útil, ja que quan va augmentar la violència al país es va haver de suspendre per raons de seguretat.

Putin ha assegurat que el seu govern no dóna suport a Baixar al-Assad, i que l'única solució per aturar les matances és “encarregar als observadors la feina de coordinar amb totes les parts un alto el foc simultani”.

Hague demana acció a l'ONU

El ministre britànic d'Exteriors, William Hague, ha instat dimarts al Consell de Seguretat de l'ONU a actuar contra el “brutal” règim sirià. Hague ha volgut destacar el patiment que ha de suportar el poble sirià: “És horrible sentir que tancs, bombardejos aeris i tota classe d'armament pesat són utilitzats contra la població civil”, ha dit. El ministre s'ha entrevistat amb refugiats sirians a Jordània, que li han parlat de les seves penúries i de com van haver de creuar la fontera.

El ministre d'Exteriors jordà, Naser Yudeh, ha alertat que ja han acollit des de l'inici del conflicte a Síria més de 130.000 refugiats, que s'haurien de sumar als 40.000 que hauria acollit Turquia.

L'Iraq demana als seus ciutadans que abandonin Síria

El govern de Bagdad ha demanat aquest dimarts als seus ciutadans que es troben a Síria que abandonin el país “després de l'augment d'atemptats contra iraquians”. Un comunicat fet públic per la televisió oficial demana a ambdues parts del conflicte que no ataquin els seus ciutadans, perquè “els iraquians són convidats a Síria i no són part del conflicte”.

Les autoritats de Damasc han entregat a l'Iraq els cadàvers de 23 persones, entre elles dos periodistes, mortes per la violència a Síria. Una font dels serveis de seguretat de l'Iraq ha assegurat a Efe que la majoria dels morts han sigut víctimes dels bombardejos a diferents ciutats i sobretot dels enfrontaments a Damasc.

stats