Síria
Especials 31/01/2012

Qatar i la Lliga Àrab reclamen al Consell de Seguretat de l'ONU que faci plegar al-Assad a Síria

El Consell de Seguretat de l'ONU debat una resolució presentada pels països àrabs on es demana al president sirià Baixar al-Assad que transfereixi el poder al seu vicepresident

Agències
1 min
La sessió del Consell de Seguretat de l'ONU sobre Síria

Nova YorkEl secretari general de la Lliga Àrab, Nabil Elaraby, i el primer ministre del Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, han defensat davant el Consell de Seguretat de l'ONU la seva iniciativa per fer caure el govern de Baixar al-Assad a Síria.

Elaraby ha demanat al Consell que prengui "accions ràpides i decisives" mentre que Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani ha assegurat que "la màquina de matar encara està en marxa a Síria".

Des de la Lliga Àrab, el seu secretari general ha deixat clar que els països àrabs intenten evitar una intervenció militar a Síria i Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani, el primer ministre de Qatar, ha posat sobre la taula la possibilitat de fer servir la pressió econòmica contra el règim.

"No demanem una intervenció estrangera", ha dit Sheikh Hamad. "Reclamem l'aplicació d'un paquet de mesures de pressió econòmiques per tal que el règim sirià entengui que és imperatiu complir les demandes del seu poble", ha dit. "No perseguim un canvi de règim", ha dit el primer ministre de Qatar, "aquesta és una qüestió només en mans del poble sirià".

La referència explícita a evitar la violència és un missatge dirigit a Rússia que amenaça amb fer servir el seu dret de veto per no fer prosperar el pronunciament de l'ONU després de 10 mesos de revoltes.

A la sessió del Consell de Seguretat hi han participat la secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, i els ministres d'afers estrangers de França, Alain Juppé, i el Regne Unit, David Cameron.

stats