EDICIONS ESPECIALS
Especials 12/09/2012

Quatre diaris per pensar el present i el futur del país: aquest dimecres, 'Acció' (i 4)

L'ARA planteja una reflexió sobre el present i el futur de Catalunya. En un moment clau per al país, el diari es pregunta com som, com volem ser i com s'hi pot arribar

Ara
3 min
Portada especial onze setembre acció

BARCELONA.Coincidint amb la celebració d'un Onze de Setembre que pot ser històric i durant el qual milers de ciutadans sortiran al carrer per reclamar un nou marc de relacions entre Catalunya i Espanya, l'ARA prepara, per als dies 9, 10, 11 i 12 de setembre, quatre edicions especials per pensar sobre el present i el futur del país. El país que volem ara és una sèrie de quatre diaris que vol reflexionar a fons -i que convida tots els lectors a fer-ho- sobre els motius que ens han portat fins a la situació actual de desafecció, sobre el país que tenim actualment, sobre com ens agradaria que fos Catalunya en el futur i sobre què es pot fer per arribar-hi.

Aquests quatre especials pretenen oferir una visió àmplia i complexa sobre el present i el futur de Catalunya, i volen donar veu a totes les sensibilitats polítiques existents avui en dia al país. Per aquest motiu, s'hi recolliran opinions molt diverses, entre les quals hi ha les del filòsof Josep Ramoneda, la sociòloga Montserrat Guibernau, el jurista Francesc de Carreras i l'historiador Joaquim Coll.

9 de setembre. Raó

Quines causes han dut a plantejar el debat sobre la independència?

El primer d'aquests quatre diaris especials, que serà als quioscos aquest diumenge, té com a objectiu analitzar les raons de fons que han contribuït a posar sobre la taula el debat sobre la independència, que ha guanyat intensitat al llarg dels últims anys i que actualment és ben viu al carrer. Els historiadors Joan B. Culla, Josep Fontana, Borja de Riquer i Paul Preston argumentaran quines són per ells les causes que han originat la tensió que es percep avui entre Catalunya i Espanya i faran hipòtesis sobre què caldria fer per trobar una sortida a aquest atzucac. El diari reflexionarà també sobre els possibles escenaris futurs -des del manteniment de l' statu quo actual fins a la creació d'un estat propi per a Catalunya-, s'emmirallarà en casos d'altres països europeus que s'han independitzat o han creat models federals i buscarà opinions i arguments favorables i contraris a la independència de Catalunya.

10 de setembre. Realitat

Com és avui en dia el país i en quin context se situa?

El diari de dilluns farà un retrat precís de la Catalunya actual per saber exactament com som ara els catalans, quins són els nostres punts forts i les nostres debilitats. Aquesta radiografia abastarà tots els angles possibles, des de la política, l'economia i el perfil ideològic de la població fins a la cultura, la sanitat, l'educació, el consum mediàtic i l'esport. L'ARA, doncs, posarà Catalunya davant del mirall abans de començar a imaginar com ens agradaria que fos d'aquí uns anys.

11 de setembre. Futur

Com ens imaginem la Catalunya de demà?

La Diada serà el moment d'imaginar el país que volem per a les pròximes generacions, i de proposar als ciutadans que, des del carrer o des de casa, pensin en un futur nou per a Catalunya un projecte que els il·lusioni i pel qual valgui la pena lluitar. El politòleg francès Sami Naïr i el sociòleg britànic Anthony Giddens donaran pistes sobre com podria ser el país d'aquí uns anys, i el sociòleg alemany Peter A. Kraus oferirà la visió que es té de Catalunya des d'Alemanya. A més, el filòsof Àngel Castiñeira reflexionarà sobre la importància del lideratge en temps d'incertesa, i tot plegat es completarà amb una projecció sobre com creiem que hauria de ser el país d'aquí uns anys, des del punt de vista polític, econòmic, cultural, lingüístic i esportiu, entre d'altres.

12 de setembre. Acció

Què poden fer el Govern i els ciutadans per aconseguir-ho?

I després de la manifestació, què? Aquesta pregunta servirà de punt de partida per a l'últim dels quatre especials, que l'endemà de la Diada oferirà una crònica àmplia i detallada sobre tot el que hagi passat als carrers, als despatxos, al Parc de la Ciutadella i davant del monument a Rafael Casanova, durant una jornada que probablement haurà estat històrica. Però aquest diari anirà més enllà i reflexionarà sobre les accions que, tant des del Govern com des de la societat civil, caldrà emprendre d'ara endavant per assegurar un futur millor per al país i per arribar a fer realitat els escenaris imaginats.

stats