MÓN

Què passa quan hi ha una fusió de nucli al reactor?

La fusió de nucli és el pitjtor escenari que es pot donar a les centrals afectades pel terratrèmol del Japó. Quan s'escalfa massa el combustible nuclear, el nucli es fon (passa d'estat sòlid a líquid) i s'escapa radioactivitat. Si l'edifici de contenció també està danyat, les conseqüències són imprevisibles

Les constants fallades dels sistemes de refrigeració dels reactors de les centrals nuclears japoneses han desfermat l'alarma mundial. Quins riscos hi ha ara mateix a les centrals afectades pel terratrèmol? Segons els experts, el pitjtor escenari possible que es pot donar ara és la fusió de nucli al reactor. S'escalfa massa el combustible nuclear i el nucli es fon (passa d'estat sòlid a líquid).

Què passa si es fon el nucli?

La fusió pot provocar l'alliberament de material radioactiu a l'atmosfera. Per retenir els productes radioactius que es poden escapar d'un reactor nuclear en cas d'accident, les centrals tenen un edifici de contenció, que tanca el sistema generador de vapor. El mal funcionament d'aquest sistema pot acabar desencadenant l'emissió de radioactivitat a l'atmosfera.

Què passa quan s'escapa la radioactivitat?

L'alliberament de grans quantitats de material radioactiu té greus efectes sobre la salut pública i el medi ambient. En el nucli d'un reactor nuclear hi ha més de 60 contaminants radioactius a partir de la fissió de l'urani amb capacitat d'acumular-se en l'organisme humà. El medi ambient també en pateix les conseqüències. La contaminació nuclear es diposita al terra i al mar i entra a la cadena alimentària dels éssers vius mitjançant un procés de bioacumulació.

Com evitar-ho?

Quan hi ha danys al nucli o falla el sistema de refrigeració s'ha de refredar el combustible nuclear amb sistemes d'injecció d'aigua. És el que s'està fent a la central de Fukushima. Els tècnics han fet servir un sistema insòlit fins ara: una barreja d'aigua de mar i àcid bòric. Els efectes encara estan per veure. Les fuites de radioactivitat també es poden evitar amb un sistema de contenció adequat que retingui el combustible sobreescalfat.

Accidents per fusió del nucli

La central de Fukushima ja ha patit la fusió parcial de dos dels seus reactors per la falta de refrigeració arran del terratrèmol i el tsunami.

Els accidents més importants per fusió del nucli són els de Txernòbil (Ucraïna) el 1986 i Three Mile Island (Estats Units) el 1979.

La catàstrofe de Txernòbil, la més greu de la història de l'energia nuclear, va estar causada per la falta d'un sistema de contenció adequat per esmorteir l'explosió de l'hidrogen acumulat dins el nucli del reactor per sobreescalfament,
durant una prova en la qual se simulava un tall de subministrament elèctric. El sinistre va causar milers de morts i conseqüències inquantificables per a la salut humana, a causa de la contaminació produïda pel núvol radioactiu.

En l'accident de la planta de Three Mile Island, a Harrisburg, el recinte de contenció va aconseguir evitar l'alliberament radioactiu de l'explosió provocada per la fusió parcial del nucli. Encara que no va causar morts, va provocar l'evacuació de milers d'habitants.

Aquest gràfic del The New York Times explica què passa quan falla un reactor i es dóna un procés de fusió.

Més informació al blog de Daniel Closa i en aquest article de l'ARA Premium de Henry Fountain del The New York Times.


* Aquesta peça ha estat actualitzada gràcies a les aportacions dels lectors.

Més continguts de

El + vist

El + comentat