FEM VACANCES
Especials 26/07/2011

Racons desconeguts

Una mirada diferent als llocs de sempre per (re)descobrir la ciutat

Maria A. Pleguezuelos
2 min
Plaça Sant Felip Neri

BarcelonaLa ciutat que trepitgem cada dia pot amagar tresors que passen desapercebuts amb les presses o la rutina. Quants cops has passat per un barri on no acostumes a anar per fer alguna cosa i has pensat que hi tornaries? Potser les vacances d'estiu són el moment de redescobrir alguns racons de la ciutat.

  • Rambla del Poblenou. Aquesta rambla arbrada és l'eix central del barri del Poblenou i escenari de les passejades dels veïns durant tot l'any. Al número 42 s'hi troba l'emblemàtic edifici del Casino de l'Aliança, que es va començar a construir el 1929 i no es va acabar fins als anys 40, amb la Guerra Civil pel mig. Al davant hi ha l'orxateria del Tio Ché, d'estètica modernista, on a l'estiu es pot fer un gelat a la terrassa i a l'hivern aprofitar el sol del migdia per fer el vermut del diumenge.
  • Plaça de St. Felip Neri. La façana barroca de l'església de Sant Felip Neri (1752), que dóna nom a aquesta plaça del Barri Gòtic, conserva encara impactes dels afusellaments que hi van tenir lloc durant la Guerra Civil. Potser és la raó del silenci i la tranquil·litat que es respira en aquest espai. En una de les cantonades hi ha l'original botiga de sabons artesanals Hnos. Sabater, que es pot trobar seguint la barreja d'olors que surten del taller de la part superior.
  • El Tramvia Blau. La plaça Kennedy és el punt d'origen del recorregut del Tramvia Blau, una línia inaugurada el 1901 per enllaçar amb el Funicular del Tibidabo. Malgrat que el 1971 es van suprimir els últims tramvies de la xarxa de Barcelona, aquesta línia va sobreviure, i fins al 2004, quan es van inaugurar el Trambaix i el Trambesòs, va ser l'únic tramvia de Catalunya. Els diferents combois que circulen són tots històrics i la majoria pintats de color blau.
  • Monestir de Pedralbes. Un agradable passeig per l'avinguda de Pedralbes des del Palau Reial condueix a un oasi que sembla tret d'una altra època: el Museu Monestir de Pedralbes. L'edifici és una joia de l'arquitectura del gòtic català i va ser construït a principis del segle XIV. La tradició dicta que s'han de portar ous a les monges clarisses que hi resideixen abans d'un casament perquè elles, a canvi, resin per la felicitat del nou matrimoni i perquè no plogui el dia de la celebració!
  • Temple d'August. La seu del Centre Excursionista de Barcelona, a l'estret carrer Paradís, amaga les restes més ben conservades de l'antiga Barcino. Aquestes quatre columnes estan ubicades en el que a l'època de la Barcelona romana era el punt més alt de la ciutat, el mont Tàber, amb 16,9 metres per damunt del nivell del mar.
stats