Especials 21/05/2012

Rajoy exigeix a la UE mesures urgents per contenir el cost del deute

El president del govern espanyol es mostra disposat a debatre de tot, fins i tot dels eurobons, i diu que calen decisions "en 24 hores"

Efe
2 min
Mariano Rajoy a la reunió de la OTAN a Chicago / EFE

ChicagoEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha considerat avui "urgent" i "prioritari" que la UE garanteixi l'estabilitat financera i, sense explicitar-ho, ha demanat al Banc Central Europeu que actuï perquè els països i les entitats financeres puguin refinançar el seu deute en els mercats.

En roda de premsa a Chicago durant la cimera de l'OTAN, Rajoy ha fet referència a la reunió extraordinària que celebraran els 27 socis europeus a Brussel·les dimecres i s'ha mostrat disposat a debatre de tot, fins i tot d'eurobons, però ha deixat clar que l'important és "prendre decisions" que puguin entrar en vigor en 24 hores.

"El més urgent és garantir l'estabilitat financera, que quan un país tingui un venciment de deute pugui refinançar-lo; que quan una entitat financera tingui un venciment de deute també pugui acudir als mercats i refinançar-lo; això es pot fer de forma rapidíssima, no necessita debats ni grans disquisicions", ha subratllat.

Segons ell, aquest seria precisament el problema dels eurobons, iniciativa que defensa el govern francès i a la qual el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, vol que Espanya doni suport a Brussel·les.

Els eurobons exigirien un llarg debat fins que es determinés la fórmula adequada i no es podrien aplicar fins d'aquí a diversos anys, quan avui l'"urgent" és garantir la sostenibilitat del deute perquè pagar-lo no es converteixi en un problema i pugui fluir el crèdit.

Rajoy ha insistit que per créixer és imprescindible retallar el dèficit, continuar amb les reformes estructurals i sanejar el sistema financer, però ha recalcat que en aquest moment "el principal factor de creixement és l'estabilitat financera": "en la vida cal prioritzar i aquesta és la prioritat".

"Els problemes avui passen per seguir reduint el dèficit públic i per seguir fent reformes a casa i per garantir l'estabilitat financera i la sostenibilitat del deute fora, això és parlar seriosament", ha insistit, per reclamar de nou un missatge "clar, nítid i contundent" en defensa de l'euro.

Rajoy ha considerat que Espanya està actuant "molt bé" rebaixant el seu dèficit exterior, de manera que tot just va a necessitar diners per finançar-se fora, però ha recordat que encara ha de retornar "el monumental deute anterior".

De forma irònica, el president ha qualificat de "notable" el debat entre austeritat i creixement perquè ningú pot oposar-se al creixement i tots dos principis van íntimament units, el creixement és l'objectiu i l'austeritat és un dels instruments per assolir-lo.

Segons ha explicat, en el Consell Europeu informal de dimecres s'analitzaran els plans nacionals de reformes, els programes d'estabilitat i la carta d'onze socis europeus, entre ells Espanya, que proposen a la UE realitzar reformes estructurals i avançar en les liberalitzacions per créixer.

Espanya acudirà a la cita amb el seu dèficit públic de 2011 revisat de nou a l'alça, però Rajoy ha tret importància a les quatre dècimes d'increment perquè, al seu entendre, el que és fonamental és la transparència.

"Ara partim d'una bona posició per fer les coses bé en el futur, de vegades cal dir la veritat, per dura que sigui", ha manifestat.

Segons ha assenyalat, ell està ara "absolutament tranquil" perquè "des de la veritat és com es poden resoldre les coses".

stats