GUERRA A LÍBIA
Especials 26/03/2011

Els rebels avancen cap a l'oest i podrien haver recuperat Brega

Els bombardejos de la coalició internacional permeten que l'oposició vagi recuperant territori. Continuen els atacs aliats a Misurata, l'única ciutat alliberada a l'oest del país

Efe
2 min
Rebels libis entren a la ciutat reconquerida

BengasiLes tropes rebels de Líbia continuen avançant cap a l'oest després de recuperar l'estratègica ciutat d'Ajdabia amb l'ajut dels atacs aeris de la coalició. Algunes fonts citades per l'agència de notícies France Presse asseguren que la ciutat petroliera de Brega ja es troba també en mans de les forces rebels. "Estem al centre de Brega", h

Diverses

les tropes de l'oposició líbia han aconseguit recuperar la major part de la ciutat d'Ajdabia, un punt estratègic a l'oest del país. L'exèrcit de Gaddafi havia recuperat aquesta ciutat fa vuit dies i aquesta matinada les tropes insurgents, amb l'ajuda dels bombardejos aliats, han aconseguit recuperar la ciutat.

Segons l'agència France Presse, els gaddafistes s'haurien retirat cap a al ciutat de Brega, la ciutat del règim més propera. Els periodistes desplaçats a la ciutat narren que els accessos estan deserts i només hi queden els esquelets dels tancs del règim carbonitzats per les bombes aliades.

El govern libi ha confirmat la retirada de les seves forces d'Ajdabia, segons el viceministre d'Exteriors libi, que ha acusat la coalició internacional d'ajudar directament els rebels a apoderar-se del país en lloc de dedicar-se exclusivament a protegir la població líbia.

L'accés per l'est de l'estratègica localitat d'Ajdabia, a 160 quilòmetres al sud-oest de Bengasi, ha caigut en mans dels rebels aquesta matinada, segons ha informat la cadena de televisió Al-Jazira. El corresponsal d'Al-Jazira ha assenyalat que els rebels han aconseguit entrar a la localitat i han llançat un atac contra el lloc on les forces de Muammar al-Gaddafi guardaven municions i bloquejaven el pas cap al centre de la ciutat.

Segons la cadena àrab, els rebels han fet nombrosos presoners i han matat un nombre encara sense precisar de combatents fidels a Gaddafi. L'aviació de la coalició internacional ha llançat aquest divendres successius atacs sobre les posicions de les brigades de Gaddafi en aquesta ciutat, on controlaven el centre i mantenien carros de combat i unitats blindades en alguns dels seus accessos per sostenir el control del nus viari de l'est del país.

Els rebels van preparar l'assalt de la ciutat durant tota la tarda d'ahir, en la qual nombrosos vehicles amb l'armament pesat disponible en mans rebels va ser traslladat des de Bengasi fins als voltants d'Ajdabia. Les mateixes fonts asseguren que l'assalt d'aquesta ciutat propera a Bengasi hauria estat impensable sense el suport de l'aviació internacional, per l'evident inferioritat de l'armament de les forces rebels.

L'enclavament estratègic d'Ajdabia va haver de ser evacuat pels rebels fa vuit dies, després de la contraofensiva gaddafista que va fer retrocedir més de 230 quilòmetres els revolucionaris des que van ser rebutjats a Ben Yauad, la posició més avançada a l'oest en el seu intent d'arribar a Trípoli. Els gaddafistes van arribar dissabte passat a atacar Bengasi, la capital rebel, on van rebre el dur càstig dels primers bombardejos aeris i van haver d'aturar l'ofensiva i tornar a aquesta posició, lloc des d'on surten les carreteres que condueixen a Bengasi, Tobruk i la frontera amb Egipte.

stats