Especials 08/08/2012

Recreacions per anar de turisme al passat

Arqueòlegs i historiadors han rescatat i reconstruït poblats, monestirs i castells. Detallem els secrets de 5 escenaris del passat de Catalunya

Sílvia Marimon
1 min
El poblat ibèric de Calafell s'ha reconstruït amb el mateix material que van fer servir els cossetans al segle III aC

BarcelonaEl relat de les pedres pot ser fascinant, si s'explica. Des del període més remot de la Prehistòria, les terres catalanes han estat testimoni de batalles, gestes o, simplement, de la lluita diària per la supervivència.

Recorrem alguns escenaris del passat que arqueòlegs i historiadors han restaurat o reconstruït per explicar amb pèls i senyals com vivien els nostres ancestres.

Els primers banyolins No s'ha de fer un gran esforç d'imaginació per traslladar-se al 5.300-5.100 a.C. Es pot notar, fins i tot, com un banyolí del neolític s'esforça per posar a punt la seva fletxa estabornidora, destinada a deixar fora de joc un bou salvatge. La Draga, a Banyoles, és l'únic jaciment lacustre de la península Ibèrica. El Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles l'ha fet 'emergir' perquè els visitants puguin fer una immersió en el neolític.

Un viatge al segle II aC El 1992, la ciutadella ibèrica de Calafell va ser reconstruïda, amb tot el poblat ibèric, en un projecte de recreació a escala natural que en aquell moment va trasbalsar el món acadèmic. "Visitar-lo és com fer un viatge en el temps, com visitar un poble abandonat del Pirineu però de fa 2.300 anys", explica la directora de la Fundació Castell de Calafell, Clara Masriera. La reconstrucció era l'única manera de fer sobreviure el jaciment, perquè corria el perill de ser aniquilat per un nou enemic: l'assetgen una carretera, una via de tren i una urbanització (l'accés al jaciment és a través d'una discoteca).

Llegiu la resta de propostes a l'Ara Premium.

stats