MÓN
Especials 28/07/2012

El règim sirià llança l'ofensiva contra els rebels a Alep

Els activistes informen que Al-Assad ha bombardejat la ciutat durant almenys 14 hores seguides i els rebels asseguren que han evitat un primer assalt. L'Exèrcit Sirià Lliure passa "de la defensa a l'atac"

Efe
2 min
Un grup de combatents rebels a Alep / EFE

El CaireLes forces del règim sirià han llançat aquest dissabte l'ofensiva contra els rebels a la ciutat d'Alep, al nord, on en els últims dies han arribat reforços militars per recuperar els barris sota domini de la insurgència. L'activista Hisham al Halabi ha explicat des d'Alep que les tropes governamentals estan bombardejant amb tancs i aviació militar, sobretot MiG-21 de fabricació russa, els districtes de Salahedín, Seif al Daula i Al Sukari. Diversos activistes han explicat que el règim ha bombardejat el districte de Salahedín durant almenys 14 hores seguides, en un atac més intens i repetit que mai fins ara en aquesta zona.

Els tancs miren d'irrompre en els barris controlats pels rebels amb el suport de bombardejos aeris, cosa que ha desembocat en violents combats entre els dos bàndols. Al Halabi ha assenyalat que els enfrontaments es desenvolupen principalment a Salahedín, Al Sahur, Hanano, Al Shaar, Al Fardús i Al Furqan, en aquest últim, prop de la comissaria de la policia.

Malgrat l'arribada de reforços militars del règim i l'armament més lleuger amb què compten els rebels, l'activista considera que la insurgència no està en desavantatge. "L'Exèrcit Lliure Sirià [ELS] està ben equipat i situat a Alep, mentre els reforços governamentals que han arribat a la ciutat van ser malmesos pel camí pels rebels", ha subratllat l'activista de la Comissió General de la Revolució.

Els rebels passen "de la defensa a l'atac"

El secretari de l'Exèrcit Sirià Lliure, el capità Emar al-Guawi, ha dit que el règim es manté principalment a Damasc i Alep, de manera que el control de la capital econòmica del país suposaria una "victòria considerable".

Els insurgents han canviat la seva estratègia a Alep "de la defensa a l'atac", ha explicat al-Guawi, amb l'objectiu de convertir-la en "la Bengasi de Síria", en referència a la ciutat líbia capital de la rebel·lió en la guerra contra Gaddafi.

La mare de les batalles

A la seva pàgina de Facebook, els rebels han informat d'aquests enfrontaments i bombardejos, així com de la destrucció d'almenys vuit tancs del règim, en l'operació que han batejat com 'la mare de les batalles'. La lluita pel control d'Alep –la segona ciutat i centre econòmic de Síria– ha despertat entre la comunitat internacional el temor que es produeixi una massacre, com han apuntat Washington, Londres i París. La localitat estava ja aquest divendres assetjada pels tancs del règim de Baixar al-Assad mentre arribaven més reforços militars, segons el número dos de l'ELS, Malek Kurdi.

"Estic segur que llançaran una gran ofensiva", va afirmar divendres a Efe l'alt comandament rebel des d'Alep. Davant l'augment de la violència, l'Alta Comissionada de Nacions Unides pels Drets Humans, Navi Pillay, ha acusat aquest divendres el règim d'Al-Assad d'arrasar zones controlades per l'oposició sense tenir en compte la població civil que les habita.

Pillay ha denunciat els bombardejos d'artilleria i aeris, la irrupció de tancs en els centres urbans i les execucions sumàries, a més de la preocupació per "la probabilitat" d'enfrontaments a gran escala a Damasc i Alep.

[if gte mso 9]> Normal 0 21 false false false ES X-NONE X-NONE