GUERRA A SÍRIA
Especials 19/07/2012

Rússia i la Xina veten la resolució del Consell de Seguretat sobre Síria

La via diplomàtica per frenar l'espiral de violència al país queda així encallada de nou. El veto implica la pròrroga de la missió d'observadors de l'ONU que contempla el pla de pau de Kofi Annan

Reuters
2 min

Nova YorkEls últims esdeveniments a Síria no han precipitat, encara, l'acció diplomàtica. El Consell de Seguretat segueix encallat amb una única resposta a la guerra: la missió d'observadors de l'ONU que contempla el pla de pau de Kofi Annan. Rússia i la Xina, tal com estava previst, han vetat aquest dijous la resolució sobre Síria que comptava amb el suport d'Occident. Aquesta resolució amenaçava les autoritats sirianes amb sancions més dures si no paraven d'utilitzar armament pesant contra la població sublevada i retiraven les tropes de les ciutats i els pobles.

Es tracta de la tercera vegada que Rússia, gran aliat del govern de Baixar al-Assad, i la Xina utilitzen el seu poder de veto per bloquejar les resolucions presentades al Consell de Seguretat de l'ONU que contemplen pressionar més el règim d'Al-Assad i acabar amb una espiral de violència que ja acumula 17 mesos i més de 16.000 morts.

L'única via, el pla d'Annan

El veto a la resolució implica la pròrroga de la missió d'observadors de l'ONU 45 dies més. La votació ha acabat amb 11 vots a favor, dues abstencions i el veto de Rússia i la Xina.

De totes maneres, el Consell de Seguretat –integrat per 15 membres– encara té temps de negociar una altra resolució abans que el mandat de la missió d'observadors (de 90 dies) expiri a la mitjanit a Nova York (les sis de la matinada de divendres hora catalana).

L'opció d'una intervenció militar

La nova resolució contemplava ampliar el pla de pau de sis punts d'Annan amb l'article 7 de la Carta de les Nacions Unides, que autoritza una intervenció militar si és responsabilitat del Consell protegir la població.

Els països occidentals presents al Consell defensen que només estan parlant de l'amenaça de sancions a Síria, i no pas d'una intervenció militar.

stats