Síria
Especials 04/02/2012

Rússia i la Xina veten la resolució sobre Síria al Consell de Seguretat de l'ONU

Moscou diu que la proposta era "desequilibrada" i anuncia que visitarà Damasc la setmana vinent. El text tenia la intenció de trobar una sortida a la crisi de Síria mitjançant el suport al pla presentat per la Lliga Àrab

Reuters
2 min

Nova YorkRússia i la Xina han vetat aquest dissabte al Consell de Seguretat de l'ONU una resolució que tenia la intenció de trobar una sortida a la crisi de Síria donant suport al pla de transició de la Lliga Àrab i que condemnava la violència del règim de Damasc contra la població civil.

Els altres 13 membres del Consell han votat a favor de la resolució, disposats a dir que l'organisme "dóna un suport total" al pla de la Lliga Àrab.

El vot negatiu de Moscou ha arribat després que oficials nord-americans i europeus rebutgessin una sèrie d'esmenes fetes per Rússia a l'esbos de la resolució.

Indignació al Consell

La secretària d'estat nord-americana, Hillary Clinton, ha dit que no ha estat possible treballar constructivament amb Rússia al Consell. "Creia que hi havia alguna mena de pont per salvar les preocupacions dels russos. Em vaig oferir per treballar per fer-ho i no ha estat possible", ha dit des de Munich. Clinton ha afegit que la possibilitat d'una intervenció armada a Síria ha estat completament descartada.

Susan Rice, ambaixadora dels Estats Units al Consell de Seguretat de l'ONU, ha dit que "durant deu mesos l'organisme ha estat hostatge de dos països", fent referència a Rússia i la Xina. "Els Estats Units estan fastiguejats", ha afegit Rice, que ha dit que "aquesta intransigència és encara més vergonyosa quan un dels països ven armes a aquest país", en referència a Rússia, principal proveïdor d'armes de Damasc.

L'ambaixador francès, Gérard Araud, ha denunciat davant el Consell el doble veto i ha dit que és una decisió trista "pel Consell, pels sirians i pels amics de la democràcia". Recordant les massacres de Hama de l'any 1982 sota la presidència de Hafez al-Assad i comparant-les amb les de la nit d'aquest divendres a Homs, ha afegit: "l'horror és hereditari a Damasc".

Araud ha insistit que "seguirà intensificant a pressió" perquè la Unió Europea ampli les sancions a Síria.

"És un escàndol. Aquest Consell ha d'exigir a al-Assad que acabi amb la violència i la sistemàtica violació dels drets humans", ha dit l'ambaixador d'Alemanya al Consell de Seguretat de l'ONU, Peter Wittig.

Rússia visitarà Damasc la setmana vinent

L'ambaixador rus al Consell de Seguretat, Vitali Txurkin, ha anunciat que el ministre d'exteriors del seu país, Sergei Lavrov, visitarà Damasc el proper dimarts 7 de febrer per negociar una sortida a la crisi.

Txurkin ha afegit que la resolució proposada "no reflectia adequadament la realitat a Síria i no ha tingut en compte condemnar també la violència rebel". "Rússia lamenta el resultat d'aquesta feina amb el Consell de Seguretat de l'ONU i confia en que la lluita conjunta de la comunitat internacional funcioni" per trobar una sortida a la crisi.

Pequín subscriu les queixes de Moscou

"La integritat de la sobirania territorial a Síria ha de ser completament respectada per ajudar a mantenir la pau i l'estabilitat a la regió", ha dit l'ambaixador xinès a l'organisme de l'ONU. Li Baodong ha dit que la resolució proposada només hauria complicat el problema sirià i ha afegit que "Xina dóna suport a les esmenes de Rússia i ha pres nota que Lavrov visitarà Síria la propera setmana". Baogond ha conclòs que Pequín "treballarà amb la comunitat internacional i hi jugarà un paper constructiu".

stats