Rússia
Especials 04/03/2012

S'acumulen les denúncies d'irregularitats electorals a Rússia

Les ONG de control de vot denuncien que a les llistes electorals hi ha gent morta i que molts votants descobreixen que algú ha votat en nom seu. L'oposició critica que les càmeres web instal·lades pel Kremlin a tots els col·legis no permeten controlar el vot

Agències
1 min
Una dona vota al poble d'Oktyabrskoye, a 500 kilòmetres de Moscou / REUTERS

Moscou"A Vladivostok, al col·legi número 155, alguns ciutadans han descobert que ja havien votat", ha indicat a la seva pàgina web el partit liberal Iàbloko, que no va arribar a superar les barreres que el Kremlin va posar per accedir al Parlament en les eleccions legislatives de febrer. Aquest partit de l'oposició i molts d'altres han desplegat els seus propis observadors per controlar el procés electoral.

El líder del partit, Grigori Iavlinski, no va rebre el permís de les autoritats per presentar-se a les presidencials per "irregularitats" en les signatures que va presentar per avalar la seva candidatura. "Paquets sencers de vots s'han vist dins les urnes de les ciutats de Briansk, Tambov, Nizni-Novgorod i Novossibirsk, com a mínim", denuncia.

La pàgina web dels observadors independents de Sant Petersburg denuncia que a les llistes de diversos col·legis electorals hi ha persones mortes.

Els testimonis de frau electoral es multipliquen a la pàgina de l'ONG Golos, que ofereix una pàgina web on denunciar qualsevol irregularitat.

El sistema del Kremlin per controlar el frau, sota sospita

Per allunyar sospites de frau electoral, Putin va ordenar al desembre instal·lar 180.000 càmeres –deu per cada col·legi electoral– que poden seguir-se en directe a Internet.

Però el sistema no funciona en diversos col·legis, especialment alguns de la regió del Caucas Nord. La retransmissió de les imatges s'atura intermitentment i en molts dels col·legis les urnes són fora el camp de visió de la càmera.

stats