Primavera àrab
Especials 23/09/2011

La TV del Iemen assegura que el president ha tornat al país enmig d'una esclada de violència

Va fugir a l'Aràbia Saudita després d'un atemptat el juny. L'oposició intensifica les protestes

Afp I Bbc
1 min
Sàleh, abans i després de l'atemptat de juny / AFP

SanàAli Abdulah Sàleh, president del Iemen, ha retornat aquest divendres al país des de l'Aràbia Saudita, on havia passat els tres últims mesos recuperant-se de les ferides d'un atemptat que va patir el juny. La televisió estatal ha anunciat que ha aterrat a la capital, Sanà, però no n'ha donat més detalls.

Sàleh, al poder des de fa 33 anys, afronta una revolta popular des del gener, que ha estat fortament reprimida. La violència s'ha agreujat els darrers dies, amb una vuitantena de manifestants morts per les bales de la policia. "Hi haurà una escalada de violència, però millor que torni, el volem aquí per jutjar-lo pels seus crims", ha dit a la BBC un dels dirigents de la protesta.

Aquest divendres estan previstes grans manifestacions de partidaris i opositors de Sàleh, quan s'acabin les pregàries a les mesquites. Els enfrontaments entre un general que es va passar a l'oposició al març i els lleials al president porten alguns analistes a alertar del risc de l'esclat d'una guerra civil. El govern s'ha compromès en diverses ocasions a dur a terme una obertura política, que mai s'ha concretat. L'alto el foc acordat dimarts només va durar unes hores.

stats