Especials 07/06/2012

El 98% de les farmàcies secunden la primera jornada de vaga pels impagaments del govern valencià

El Col·legi de Farmacèutics de València xifra el deute en més de 480 milions d'euros, una situació que podria suposar el tancament de moltes farmàcies en els pròxims mesos

Acn
2 min
Les farmàcies ja no poden comprar medicaments pels impagaments del govern valencià / ACN

ValènciaEn la primera de les dues jornades de vaga previstes pels farmacèutics valencians, el 98,3% d'establiments has secundat l'aturada que té com a objectiu protestar pels impagaments del govern valencià. Un deute que el mateix Col·legi de Farmacèutics de València ha xifrat en més de 480 milions d'euros, tot i que ahir l'executiu valencià va abonar els 120 milions corresponents al mes de gener.

Amb aquesta vaga, els establiments també exigeixen la regularització dels pagaments segons disposa el concert de prestacions farmacèutiques. Uns pagaments que en aquests moments van amb més de 90 dies de retard. A hores d'ara, la Generalitat Valenciana deu als farmacèutics la despesa dels medicaments dispensats als mesos de febrer, març i abril, a més dels medicaments facturats al maig i al juny.

Davant el manteniment de la vaga per a aquest dijous i divendres, la Generalitat Valenciana va emetre un comunicat ahir dimecres en què remarcava el seu compromís per normalitzar els pagaments. L'executiu de Fabra assenyalava que la seva voluntat de mantenir el diàleg havia quedat patent en les diferents reunions mantingudes amb els farmacèutics. El govern valencià manifestava, a més, que havia pagat 599 milions als despatxos de medicaments en aquest 2012.

Els serveis mínims establerts per l'administració valenciana mantenen el 14% de les farmàcies obertes. Així, aquest dijous i divendres hi haurà 315 oficines de farmàcia obertes, 68 de les quals a la demarcació de Castelló, 173 a València i 74 a Alacant.

La presidenta del Col·legi de Farmacèutics de València, María Teresa Guardiola, ha destacat aquest matí la delicada situació que viu el col·lectiu. Els impagaments del govern valencià produeixen que "hi haja farmàcies a punt de tancar a la mateixa ciutat de València i altres que no poden dispensar medicaments perquè els magatzems de distribució ja no els serveixen, ja que han exhaurit seu finançament".

Finalment, Guardiola ha fet una crida a solucionar aquest conflicte, atès que el País Valencià absorbeix al juliol i l'agost gran part del turisme estatal i estranger i, si no s'arreglés abans la situació, les farmàcies podrien arribar a estar desproveïdes en no poder comprar els medicaments necessaris per a aquests mesos.

stats