França
Especials 25/04/2012

Sarkozy: "No hi haurà pacte amb el Front Nacional"

El president gal assegura que no inclouria ministres del partit de Marine Le Pen en un govern seu, mentre tant ell com Hollande intenten atreure els vots de l'extrema dreta

Reuters
2 min
Nicolas Sarkozy parla en una entrevista a France Info aquest dimecres, com a part de la seva campanya. / KENZO TRIBOUILLARD / AFP

ParísEl president francès, Nicolas Sarkozy, ha descartat qualsevol pacte amb el partit d'extrema dreta Front Nacional de Marine Le Pen, que es va endur prop d'una cinquena part dels vots en la primera volta de les eleccions presidencials, ni tampoc ministres d'aquest partit en el seu govern, si és escollit.

Una enquesta mostra que dos terços dels votants de Sarkozy volen que trenqui amb les polítiques passades i que formi una aliança amb el Front Nacional, després que el resultat del 17,9% dels vots de Le Pen el passat diumenge convertissin els seus 6,4 milions de votants en clau per a la segona volta del 6 de maig.

Tant Sarkozy com el socialista François Hollande, que va derrotar el conservador per un 28,6% davant d'un 27,2% en la primera volta –i continua liderant els sondejos–, intenten respondre al vot de protesta sense allunyar els seus seguidors tradicionals.

Sarkozy ha dit, aquest dimecres, que el fet que escolti els seguidors de Le Pen no vol dir que albiri ministres d'extrema dreta en un futur govern conservador. "No hi haurà pacte amb el Front Nacional", ha dit a l'emissora de ràdio France Info, argumentant que hi ha massa qüestions sobre les quals els dos partits discrepen.

"No hi haurà ministres del Front Nacional, però em nego a demonitzar homes i dones que, en votar per Marine Le Pen, van fer un vot de crisi, un vot de descontentament, un vot de patiment i un vot de desesperació. He d'escoltar el seu missatge i tenir-los en compte", ha declarat.

Objectiu: guanyar-se els treballadors de les fàbriques

Hollande, per la seva banda, ha dit a France 2 que no farà concessions a l'ultradreta, però que vol mostrar que ha entès la por i l'enuig dels votants sobre el tancament de fàbriques. El socialista, que té un avantatge de 10 punts sobre Sarkozy en la intenció de vot per a la segona volta, ha afirmat que, si és escollit, intentarà evitar una sèrie d'acomiadaments industrials que ha dit que s'estan endarrerint deliberadament fins després de les eleccions.

Sarkozy, el primer president que perd la primera volta d'unes eleccions per ser renovat al càrrec, està sent castigat per les dificultats econòmiques, l'atur galopant i el seu estil presidencial temerari i personalista que no agrada a molts dels votants.

Com a gest cap a treballadors de fàbriques descontents, Sarkozy ha dit que és important adonar-se que l'impacte de la crisi financera és molt més dur en les persones que treballen en la indústria que en els funcionaris.

Sarkozy i Hollande lluiten pels vots del treballador poc qualificat en la campanya electoral, però les enquestes mostren que molts, en aquest grup d'electors, opten per l'extrema dreta o bé l'extrema esquerra.

stats