HISTÒRIA
Especials 09/09/2013

Mas: "La Via Catalana pot impressionar el món"

El president apel·la a l'esperit de superació dels catalans del 1714 per afrontar el futur durant l'acte inaugural del Born Centre Cultural, que dóna el tret de sortida a la commemoració del Tricentenari

Laura Serra
2 min
De Gispert, Mas i Trias, en la inauguració del Born / PERE VIRGILI

BarcelonaAquest vespre s'ha donat el tret de sortida als actes del Tricentenari del 1714 amb la inauguració oficial del Born Centre Cultural, l'antic mercat del Born ja rehabilitat i amb les restes arqueològiques del segle XVIII a la vista del públic. L'acte s'ha obert amb els parlaments del president de la Generalitat, Artur Mas, i de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, presentats per l'actriu Sílvia Bel.

Mas ha apel·lat a l'esperit de superació dels catalans del 1714: "Fa 300 anys ens van derrotar, és veritat, però no va ser una derrota total i definitiva, perquè no ens vam conformar en la derrota. Van caure les llibertats però no van morir. Estaven enterrades sota les pedres però el somni hi era. I avui aquell somni està més viu que mai". El president ha cridat a la mobilització ciutadana per a aquest dimecres. "Les nostres armes no són les mateixes que el 1714. Ni els ganivets ni els fusells. Les nostres armes són la democràcia, el civisme, l'esperit pacífic i la mobilització ciutadana", ha dit. I ha apuntat: "Tenim un full de ruta ben traçat, el seguirem i el complirem mentre el poble de Catalunya segueixi en aquest mateix camí".

Durant el seu parlament el president ha fet una referència a la Via Catalana de dimecres, una mobilització que, ha dit, "pot impressionar el món". Mas ha comparat la mobilització d'aquesta Diada no només amb la de l'Onze de Setembre del 2012, sinó amb la manifestació que fa cinquanta anys va tenir lloc a Washington, quan milers de persones van reclamar, al costat de Martin Luther King, els drets de la minoria negre. "Eren molts menys que nosaltres", ha dit Mas.

L'alcalde, Xavier Trias, també ha posat la història d'exemple. "Els catalans del 1714 mai no van renunciar als seus somnis, com els catalans del segle XXI tenim intactes els somnis de llibertat. A les portes d'una diada que no serà una diada qualsevol, Barcelona vol estar al costat dels catalans que volen reivindicar el dret a decidir un futur més lliure i just". L'alcalde ha dit que cal "preservar la memòria històrica en uns moments crucials per a l'esdevenidor de Catalunya".

Abans de començar l'acte, un centenar de veïns s'han manifestat a la porta del Born en contra de la urbanització de l'entorn de l'espai, que, segons es llegia a les pancartes, comportarà més terrasses, més soroll, més pressió turística i menys zona verda. Els manifestants han xiulat i picat cassoles a mesura que entraven les autoritats, pràcticament el ple del Govern i els principals representants de l'Ajuntament, dels partits polítics, les autoritats del sector de la cultura, diversos artistes que participaran en els actes de celebració que s'allargaran tot l'any i veïns.

Després dels parlaments s'ha representat per primera vegada 'L'Auca del Born', l'espectacle ideat per Jordi Casanovas que explica la vida quotidiana durant el setge de Barcelona a través dels seus protagonistes (28 actors en escena, entre els quals Bernat Quintana, Pep Ambròs, Guillem Motos, Pablo Lammers, Elena Fortuny, etc.). L'obra, que transcorre sobre les restes arqueològiques, es podrà veure del 12 al 28 de setembre i té una durada de 40 minuts.

stats