SÍRIA
Especials 22/08/2011

Al-Assad no s'arronsa tot i la pressió sobre Gaddafi

La batalla final per Líbia no frena la resposta del govern sirià a les revoltes. El Consell de Drets Humans de l'ONU eleva el balanç de morts per la repressió a 2.200

Redacció
2 min
El president sirià, Baixar al-Assad, durant l'entrevista d'ahir a l'agència SANA / AFP

BarcelonaAl president sirià, Baixar al-Assad, li preocupa poc el que passi a Líbia. Que pugui caure un nou dictador al món àrab no l'arronsa, i mentre els rebels libis entraven ahir al centre de Trípoli, Al-Assad es dirigia al poble sirià qualificant la revolta de "sense importància" i al·legant que és normal que per aconseguir una solució política de tant en tant es facin servir "institucions de seguretat".

La batalla final per Trípoli "demostra als manifestants, els opositors i rebels al Iemen o Síria que si persisteixen seran capaços d'acabar amb el règim", explicava a Reuters un analista del Pròxim Orient, Geogg D. Porter. "El final de Líbia encoratjarà a la resta de país tot i no tenir el suport de l'OTAN", va afegir.

Ginebra vol dur els botxins al TPI

Mentrestant els òrgans internacionals continuen unes discussions que no permeten avançar cap solució. Ja fa més de cinc mesos des de l'inici de la revolta a Síria i el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides diu ara que el Tribunal Penal Internacional (TPI) hauria de processar els responsables de la repressió. En un informe que van avançar dijous, expressaven que s'han aconseguit evidències de crims contra la humanitat a Síria, per això en una sessió especial a Ginebra, l'Alta Comissionada de l'ONU, Navi Pillay, ha demanat al Consell de Seguretat –l'únic òrgan que pot portar casos al TPI– que es processi als responsables.

D'altra banda, Pillay també ha augmentat el balanç de morts per la repressió de 2.000 a 2.200. Durant l'agost, el mes del Ramadà d'enguany, haurien mort almenys 350 persones. La sessió al Consell de Drets Humans s'ha aplaçat fins demà.

Una repressió "sense importància" per al règim

Tot i les contínues condemnes internacionals, el president sirià Baixar al-Assad no s'arronsa i es nega a acceptar l'evidència d'una profunda ferida en el si del poble sirià. Al-Assad va qualificar ahir en una entrevista a la televisió estatal les crides dels Estats Units i la UE a la seva dimissió de "sense importància". "No estic preocupat (…) Síria només podria acabar si hi hagués una crisi interior que acabés amb el país, i això no passarà", va insistir.

D'altra banda, referint-se a la repressió policial i de l'exèrcit, va al·legar que només busca solucions polítiques al conflicte, "però hi ha situacions de seguretat que requereixen de la interferències de les institucions de seguretat".

stats