Especials 19/12/2011

Síria permetrà l'entrada d'observadors àrabs

El règim de Damasc ha signat el protocol proposat per la Lliga Àrab, l'objectiu del qual és aconseguir la fi de la violència al país

Efe
2 min
El Ministre d'Afers Exteriors, Walid Muallem, aquest dilluns al Caire / AFP

DamascSíria ha signat aquest dilluns el protocol proposat per la Lliga Àrab per a l'enviament d'observadors al seu territori, fet que obre la porta a l'aixecament de les sancions econòmiques imposades al règim de Damasc per aquesta organització.

El document va ser subscrit pel viceministre d'Exteriors sirià, Faisal Maqdad, i pel subsecretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Ben Helli, en una cerimònia a la seu de l'organisme al Caire. Després de la signatura, el secretari general de l'organització panàrab, Nabil al Arabi, ha dit en roda de premsa que aquest document “és el marc jurídic de la missió de la delegació d'observadors de la Lliga Àrab que seran enviats a Síria per comprovar l'aplicació del full de ruta” d'aquest organisme.

També tindrà com a missió “contribuir a la protecció dels civils sirians”, va agregar Al Arabi. El responsable va avançar que en les dos o tres pròxims dies la seva organització enviarà un primer grup d'observadors, encapçalats per l'assistent del secretari general de la Lliga Àrab, Samir Saif al Yazar, que inclourà experts en seguretat i administració, a més de juristes. A aquest primer grup el seguiran en el futur altres especialistes en drets humans i periodistes. Al Arabi va destacar que la missió d'observadors estarà integrada per experts de tots els països àrabs.

Malgrat que la Lliga Àrab havia ofert aixecar les dures sancions econòmiques que va imposar a Damasc a finals de novembre a canvi de la signatura del protocol, Al Arabi no va fer cap menció a la seva cancel·lació. Malgrat això, una font diplomàtica àrab ha explicat a Efe que la rúbrica “significa la suspensió immediata de les sancions de la Lliga Àrab i la readmissió de Síria a l'organització”.

stats