PRÒXIM ORIENT
Especials 14/11/2011

El rei de Jordània demana la dimissió de Baixar al-Assad

Rússia critica la Lliga Àrab i França reclama a l'ONU mesures per protegir els civils. Damasc assegura que "no s'arribarà a un escenari com el de Líbia"

Ara
2 min
El rei Abdullà de Jordània, en una imatge d'arxiu / REUTERS

BarcelonaEl rei Abdal·lah de Jordània s'ha sumat a les veus que reclamen la dimissió del president sirià, Baixar al-Assad, que des de fa set mesos reprimeix durament les manifestacions prodemocràcia. "Hauria de plegar en l'interès de Síria, i assegurar-se que qui el substitueixi podrà canviar el que estem veient", ha dit en una entrevista en exclusiva a la BBC.

Jordània no és el primer país de la regió que critica Baixar. L'Aràbia Saudita i Qatar van retirar els seus ambaixadors l'estiu passat per rebutjar la repressió.

Desafiant la Lliga Àrab

El règim sirià ha reaccionat aquest dilluns amb un gest desafiador a la suspensió de la seva pertinença a la Lliga Àrab com a rebuig a la repressió de les manifestacions prodemocràcia. El ministre d'Exteriors, Walid al-Muallem, ha declarat que la decisió de l'organisme ha sigut un "pas perillós", incitat pels Estats Units. Muallem ha reiterat la retòrica del complot internacional i ha assegurat que "totes les maquinacions seran derrotades".

La Lliga Àrab va suspendre la pertinença de Síria a l'organisme dissabte, i ha de tornar a reunir-se dimecres per prendre una decisió definitiva. La suspensió va provocar protestes contra diverses ambaixades a Damasc, per les quals s'ha disculpat el ministre d'Exteriors.

Muallem també ha advertit contra qualsevol intervenció internacional vers el seu país. "Síria no és Líbia: no es repetirà el mateix escenari, el que passa aquí és diferent, i els sirians no tenen motius per preocupar-se", ha assegurat.

Mentre Rússia ha criticat la Lliga Àrab pel seu gest, la UE ha imposat avui noves sancions contra el cercle més proper al president Baixar al-Assad. Un total de 18 alts funcionaris han sigut inclosos a la llista de sancions, tots ells acusats de participar en la repressió i ser beneficiaris de fons del Banc Europeu d'Inversions.

El ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, ha apujat el to contra Damasc i ha assegurat que el Consell de Seguretat de l'ONU ha de prendre mesures per protegir els civils de la repressió.

Segons l'ONU, més de 3.500 persones han mort des de l'inici de la revolta, al mes de març.

stats