MÓN
Especials 25/03/2011

Síria viu noves protestes al carrer el Dia de la Dignitat

Tot i els signes d'obertura del govern del país, els manifestants continuen pressionant per acabar amb els gairebé 50 anys de règim autoritari

Redacció
1 min

BarcelonaSíria viu avui un nou dia de protestes polítiques convocades a través d'internet per grups de l'oposició en diferents punts del país. Les manifestacions tenen l'objectiu de pressionar el govern perquè efectuï reformes i volen ser un símbol de la solidaritat amb els morts durant la darrera setmana, especialment a Daraa, la ciutat més important del sud del país, que ha viscut un setge salvatge en els últims dies. Tot i l'anunci del president, Baixar al-Assad, per aixecar l'estat d'emergència i legalitzar els partits polítics, la gent ha sortit al carrer a Daraa i a Damasc per cridar “llibertat” i “revolució”.

El Dia de la Dignitat, que és com els manifestants han anomenat la jornada de protestes, arriba enmig de la convulsió més forta que viu el país àrab en el darrer mig segle. Els signes d'obertura estan directament relacionats amb la por a l'efecte contagi per la inestabilitat que pateixen els règims autoritaris de la zona. El cas de Síria, però, és especial per la tenacitat dels manifestants, que no han deixat de sortir al carrer malgrat la brutal repressió que han exercit les forces de seguretat.

Dimecres, un primer atac a una mesquita de Daraa va provocar almenys nou morts. L'endemà, el funeral per les víctimes es va omplir amb més de 20.000 manifestants, que també van ser atacats per la policia. En les protestes d'avui, també hi ha hagut detencions, segons informa Reuters, tot i que el govern havia promès que tots els detinguts per les protestes serien alliberats. Al-Assad es planteja ara la utilitat i la conveniència de seguir mantenint un pols que els ciutadans del país ja han demostrat que no estan disposats a perdre.

stats