Especials 22/04/2011

Síria es prepara per a un nou divendres de l'ira

L'oposició preveu manifestacions contra el règim després de l'oració

Acn
1 min
Protestes a Síria / REUTERS

BarcelonaL'exèrcit sirià s'ha desplegat aquesta nit a la conflictiva ciutat d'Homs, on es concentren les protestes contra el règim, preveient una nova jornada de manifestacions. S'espera que, després de l'oració d'aquest divendres, s'intensifiquin les protestes contra el règim autoritari de Baixar al-Assad, que ja fa cinc setmanes que duren. L'oració posarà a prova la decisió d'Al-Assad d'aquest dijous d'aixecar una llei que posa punt i final a 48 anys d'estat d'emergència, en un intent per calmar els manifestants, que reclamen més llibertats, i menys repressió i corrupció.

L'oposició, però, considera el gest com poc més que simbòlic, ja que altres lleis segueixen donant amplis poders a les forces del règim. L'organització Human Rights Watch considera que Al-Assad "té l'oportunitat de demostrar les seves intencions si permet les protestes d'aquest divendres sense una repressió violenta". "Les reformes només tindran sentit si els serveis de seguretat siris deixen de disparar, detenir i torturar els manifestants", ha afirmat un dels responsables de l'Orient Mitjà de l'observatori de drets humans, Joe Stork.

L'abolició de l'estat d'emergència, vigent des que el Partit Baath d'Al-Assad va arribar al poder, l'any 1963, justifica arrestos i detencions arbitràries i prohibeix qualsevol forma d'oposició al règim.

Inspirats en les revoltes de tot el món àrab, milers de siris han sortit als carrers per demanar més llibertats, desafiant la repressió de les forces de l'ordre. Més de 220 persones han mort, segons els grups de drets humans, a mans de les forces del règim d'Al-Assad.

stats