Especials 24/06/2011

Un altre divendres de protestes sagnants a Síria, amb almenys 15 morts

Dues de les víctimes eren nens de 12 i 14 anys, segons fonts de l'oposició del règim de Baixar al-Assad

Efe
2 min
Un manifestant siri ferit, en una imatge del canal web Sham SNN, de l'oposició al règim de Baixar al-Assad / AFP

El CaireSíria ha viscut aquest divendres una altra jornada sagnant de protestes polítiques, que s'ha acabat amb almenys 15 morts morts, el mateix dia que el govern ha completat el desplegament de l'exèrcit a les zones frontereres amb Turquia.

Segons dades proporcionades per activistes dels drets humans i grups de l'oposició, les víctimes s'han produït en els suburbis de Damasc i a la ciutat d'Homs, al nord de la capital.

Com és habitual cada divendres des de mitjans de març, les protestes han esclatat després de les pregàries del migdia, la celebració religiosa setmanal més important per a l'islam, enmig de fortes mesures de seguretat.

Els Comitès Locals de Coordinació, una xarxa informativa de l'oposició, han identificat dotze dels morts i han dit que una de les víctimes tenia 13 anys i una altra, només 12. Alguns dels morts han estat enterrats aquest divendres mateix, fet que ha provocat més protestes contra el règim de Baixar al-Assad. Segons activistes de l'oposició, hi hagut per tot el país i hi han participat centenars de milers de persones.

A la rodalia de la gran mesquita d'Al Tal, a Damasc, la policia ha dispersat amb gasos de fum una d'aquestes protestes, segons aquestes mateixes fonts. Una xarxa d'informació opositora, Flash, ha assegurat que a la capital hi havia una presència de forces de seguretat "sense precedents", amb franctiradors situats en algunes teulades. Aquests informes no han pogut ser confirmats independentment per les restriccions de les autoritats, que han detingut o prohibit treballar als periodistes que col·laboren amb mitjans internacionals i que han expulsat del país els corresponsals estrangers. En les últimes hores, el règim de Damasc ha permès l'entrada d'un equip de la cadena nord-americana CNN, però amb moltes limitacions per als seus desplaçaments.

Fonts de l'oposició i la xarxa informativa que li dóna suport mantenen que, en el suburbi capital d'Al Kisua, soldats i oficials de l'exèrcit han rebutjat participar en la repressió. Això hauria comportant un tiroteig amb policies, però la televisió siriana ha negat que hi hagi hagut enfrontaments armats entre policies i militars.

L'agència oficial siriana, SANA, ha informat que l'exèrcit ha completat el seu desplegament a Yisr al Shugur, prop de la frontera amb Turquia, on van arribar els militars el passat 12 de juny. Aquesta població va ser escenari d'enfrontaments a principi de mes. Hi va haver 120 morts, la majoria integrants de les forces de seguretat o militars, segons els informes oficials. L'acció de l'exèrcit, que va mantenir assetjada Yisr al Shugur durant tres dies abans d'irrompre-hi, va intensificar un èxode de sirians cap a Turquia, un total de 11.739 refugiats, segons els càlculs turcs.

Tant SANA com la televisió siriana han fet avui crides als sirians que són als camps de refugiats de Turquia perquè tornin al seu país "ja que s'ha restablert la seguretat a la ciutat".

stats