Síria
Especials 26/02/2012

Síria vota en referèndum la nova constitució mentre els bombardejos deixen desenes de morts

El text elaborat per una comissió designada per Al-Assad proposa eleccions multipartidistes en tres mesos. L'oposició fa una crida a no votar i critica un text "fet al gust del president mentre la gent continua morint sota les seves ordres"

Agències
1 min
Un home vota a Damasc / AFP

BeirutLes explosions han omplert el matí d'aquest diumenge diverses ciutats a Síria, poques hores abans que obrissin els centres de vot pel referèndum sobre la nova Constitució.

Diversos activistes han dit que els bombardejos tenien com objectiu les ciutats de Homs, Hama, Deir al-Zor, Deraa i altres localitats més petites.

La televisió nacional informava a primera hora del matí que les votacions havien començat per ratificar una constitució elaborada per una comissió designada pel mateix president. Al-Assad assegura que la nova Carta Magna obrirà el país al multipartidisme i a la cel·lebració d'eleccions parlamentàries en tres mesos.

Una petició caducada

La redacció d'una nova Constitució era una de les principals demandes a l'inici de l'aixecament popular contra el règim però la repressió ha portat els opositors a exigir la dimissió del president.

L'oposició ha fet una crida a no votar i critica un text "fet al gust d'Al-Assad mentre a nosaltres ens continuen matant sota les seves ordres".

El text podria permetre al president Baixar al-Assad mantenir el poder fins el 2028.

Segons el text, Síria és un "Estat democràtic i civil" on es respecten "totes les religions", però la confessió del president és l'islam i la font principal de la legislació és la jurisprudència musulmana.

stats