LES REVOLTES AL MÓN
Especials 16/04/2011

El Suprem egipci ordena la dissolució del partit de Mubàrak

El Partit Nacional Democràtic el va crear l'aleshores president al-Sadat el 1977

Efe
2 min

BarcelonaEl Tribunal Suprem Administratiu del Caire ha ordenat aquest dissabte la dissolució del Partit Nacional Democràtic, dirigit per l'expresident del país Hosni Mubàrak, que va renunciar al poder el passat 11 de febrer pressionat per l'aixecament popular que havia esclatat 18 dies abans.

 El Partit Nacional Democràtic (PND) va ser creat el 1977 i dirigit pel llavors president Anuar al-Sadat, que aquell any va promulgar una llei per permetre la formació d'agrupacions polítiques al país. Els partits polítics estaven prohibits a Egipte des del gener de 1953, un any després del triomf del cop d'estat encapçalat per Gamal Abdel Nasser.

L'odi popular cap al PND va quedar plasmat durant la revolta popular amb la crema de la seva seu principal, situada al centre del Caire. Des de la seva creació, l'estructura del PND es va confondre amb la de l'estat i la seva presència es va imposar en totes les institucions del país afavorit per unes lleis que constrenyien les activitats de la resta d'agrupacions. Així, tot i les acusacions de frau, va arrasar en totes les eleccions parlamentàries celebrades des de la seva creació, l'última al desembre de 2010, en què va aconseguir més d'un 80% dels escons. 

La situació, que es va perllongar fins a la renúncia de Mubàrak, ha deixat el país orfe de formacions polítiques amb base popular, per a benefici de l'organització islàmica dels Germans Musulmans que, tot i treballar en la semiclandestinitat, s'ha convertit en la major força política.

La junta militar que dirigeix el país des de l'11 de febrer va promulgar el 28 de març una nova llei de partits polítics sense les restriccions imposades pel règim anterior per permetre el sorgiment de noves agrupacions davant les pròximes eleccions parlamentàries, previstes per al setembre. 

D'altra banda, després de la caiguda de l'anterior règim s'ha obert un procés judicial que fins ara ha portat a la presó els principals responsables del PND, des del seu president Hosni Mubàrak fins al seu fill, Gamal, número tres de la formació, passant pel seu secretari general, Shafuat al Sherif, o el secretari d'organització, Ahmed Ezz. Els dirigents del PND que no són investigats per la fiscalia per casos de corrupció, preveient aquesta situació, van anunciar la setmana passada la creació del Nou Partit Nacional. Els antics integrants del ja dissolt PND van triar com a president del partit l'exdiputat opositor i nebot d'Anuar al-Sadat, Talat al-Sadat, que va prometre netejar de corruptes les files del Nou Partit Nacional.

stats