Especials 21/08/2012

El Tribunal Constitucional rebutja el recurs de 16 presos d'ETA contra la doctrina Parot

Una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans de principis de juliol desautoritza Espanya i rebutja la doctrina Parot, que obliga a descomptar beneficis penitenciaris sobre el total de la condemna i no sobre els 30 anys d'estada màxima a la presó

Efe / Ara
2 min
Concentració en defensa dels presos d'ETA, ahir a Bilbao.

MadridLa sala de vacances del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat aquest dimarts el recurs de 16 presos d'ETA contra l'aplicació de l'anomenada doctrina Parot, en interpretar que la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que va emparar la reclusa Inés del Río no té "caràcter definitiu".

Segons fonts del Constitucional, els 16 presos d'ETA van demanar al TC que revisés la seva situació arran de l'esmentada sentència del TEDH, que va considerar "irregular" l'aplicació de la doctrina Parot en el cas d'Inés del Río.

La sala de vacances –integrada pel president del Tribunal Constitucional, Pascual Sala; el vicepresident, Ramón Rodríguez Arribas, i el magistrat Pablo Pérez-Tremps– ha adoptat aquesta decisió després d'una reunió d'una hora i en haver constatat que la sentència està encara pendent de recurs davant la sala gran del Tribunal d'Estrasburg.

La polèmica doctrina Parot

L'anomenada doctrina Parot –que adopta aquest nom perquè el Tribunal Suprem la va aplicar per primer cop el 2009 a l'etarra Henri Parot per evitar que sortís de la presó després d'haver estat condemnat per 33 assassinats–, va ser ideada pel Suprem el 2006 per endurir el compliment de les penes i endarrerir l'excarceració dels presos etarres jutjats amb codis penals més laxos que l'actual. Aquesta resolució del Suprem obliga a descomptar els beneficis penitenciaris sobre el total de la condemna i no sobre els 30 anys d'estada màxima a la presó. Això suposa que els etarres amb les penes més altes per delictes comesos abans de l'entrada en vigor del Codi Penal del 1995 no poden quedar en llibertat al cap de 18 anys de condemna amb els atenuants, com passava amb els jutjats amb el Codi del 1973, sinó a partir del compliment efectiu dels 30 anys de presó.

stats