TUNÍSIA
Especials 21/10/2011

L'imam de la mesquita central de Tunis crida a la participació en les eleccions de diumenge

Fa una crida al vot implícita pels islamistes moderats d'Enahda en un ambient de plena normalitat

Cristina Mas
2 min
Propaganda electoral mil·limetrada als carrers de Tunis / AFP

Tunis (enviada especial)La mesquita central de Tunis, Al-Ajfaja, era plena aquest divendres de gom a gom. Entre dos i tres mil persones emplenaven l'edifici i el carrer del davant, l'avinguda de la Llibertat. Escoltaven la prèdica de l'imam, que ha instat a la participació en les eleccions de diumenge i ha explicat la importància del procés democràtic.

A favor de l'Enahda

En concret, ha cridat a votar "la llista justa", amb una referència directa a la formació islamista moderada Enahda. L'imam també ha parlat de Líbia i ha dit als fidels que el dictador libi, Muammar al-Gaddafi, ha mort per haver canviat l'Alcorà pel Llibre verd –un llibre escrit pel coronel i on recollida els seus preceptes per governar. En aquest sentit, ha defensat la pluralitat i el desenvolupament cultural i científic en un discurs moderat i democràtic i modernitzador trufat de cites de l'Alcorà.

En contra dels islamistes radicals

En defensa de les autoritat, l'imam s'ha referit al parlament democràtic com la materialització de la xura (el contrari d'un estat on s'aplica la llei islàmica) amb una crítica implícita als salafistes que s'oposen a a totes les eleccions que no siguin en un estat que tingui la xaria (llei islàmica).

Normalitat als carrers de Tunis

L'ambient als carrers de Tunis és de normalitat. No hi ha eufòria, tot i que es poden veure a l'avinguda principal de la capital, Sabib Burgiba, nois repartint fulletons de tots els partits. El ministeri de l'Interior està protegit amb tancs i policies, però ja és una estampa recurrent des de la caiguda de Ben Ali fa nou mesos.

La llei electoral a Tunísia és molt estricta i no permet ni mítings a l'aire lliure ni un gran desplegament de propaganda electoral. El govern interí ha marcat espais en concret al carrer per penjar un cartell per a cada formació política que es presenta.

stats