Crisi de l'euro
Especials 24/05/2012

La UE adverteix els grecs que el futur govern ha de complir els compromisos

El comunicat acordat de matinada es compromet a ajudar Grècia a recuperar el camí del creixement, però adverteix que l'executiu sorgit de les eleccions del 17 de juny ha de fer les reformes acordades

Ara
1 min
Durao Barroso i Van Rompuy a la roda de premsa posterior a la cimera / AFP

BarcelonaEls líders europeus adverteixen els electors grecs, que el 17 de juny tornaran a les urnes: el govern elegit s'haurà de comprometre amb les reformes dels plans de rescat. En el comunicat que han aprovat de matinada a la cimera informal de Brussel·les, asseguren que "garantirem que els fons estructurals i altres instruments es mobilitzen per portar a Grècia cap al camí del creixement i la creació d'ocupació". I recorden que, amb l'FMI, la UE ja ha destinat més de 150.000 milions d'euros al país.

Però el text també adverteix que "continuar les reformes vitals per restablir la sostenibilitat del deute, fomentar la inversió privada i reforçar les institucions és la millor garantia per a un futur més prosper a l'eurozona". El comunicat acaba amb un contundent "esperem que el nou govern grec prengui aquest camí".

És la resposta de Brussel·les davant la perspectiva que la coalició d'esquerra antiausteritat Syriza, que va quedar en segon lloc als comicis del 6 de maig contra tot pronòstic, pugui guanyar els comicis que s'han de repetir del juny, davant pel malestar social que ha generat el pla d'ajust. Tot i que Syriza era favorita als sondeigs després de les eleccions, on els dos grans partits del sistema polític grec, conservadors i socialdemòcrates, es van enfonsar, ara sembla que perd força davant les amenaces de sortida de l'eurozona. Syriza defensa la permanència de Grècia dins l'euro, però vol renegociar els acords lligats al pla de rescat per limitar-ne l'impacte social, prioritzar la recuperació i ajustar el ritme de retorn del deute a l'evolució econòmica del país.

stats